Orbán: Falusi ember vagyok

Meg kell őrizni az ország etnikai homogenitását Orbán Viktor szerint. A kormányfő elveti az alapjövedelem ötletét.

MNO
2017. 02. 28. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan közegben vagyunk, ahol nem az az ostoba vita zajlik, hogy fejlődött-e a magyar gazdaság, hanem az a fő kérdés, hol tart a fejlődés – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján kedden Budapesten. A kormányfő szerint a 2016-os év gazdasági szereplői jó eredménnyel zárták a tavalyi évet.

Beszédében kiemelte: „azon a pályán kell maradni, ahol vagyunk”, 2017–2020 között meg kell védeni azt a lehetőséget, hogy a magyar gazdaság bővülése a 3-5 százalékos sávban legyen. Végre kell hajtani egy versenyképességi fordulatot, és 2020 után az 5 százalék fölötti növekedési tartományt kell elérni – hangoztatta a kormányfő. Ehhez meg kell védeni a gazdaságot a fenyegető veszélyektől, amelyek például az adórendszert és a munkahelyteremtő támogatásokat érik Brüsszel részéről.

A magyar gazdaságról a miniszterelnök azt mondta: „a helyzet ugyan biztató, de el lehet rontani, ezért folyamatosan dolgozni kell”. A „közepesen fejlett ország csapdahelyzetéről” szólva úgy fogalmazott: ha csak annyit fogunk tenni, miképp az elmúlt hat évben tettük, akkor nem fogunk versenyképességi fordulatot elérni. Orbán hozzátette: hogy a helyzet biztató is maradjon, annál többre van szükség, mint amit eddig elértünk.

A miniszterelnök szerint nagy dolgok nélkül ebben a „közepesen fejlett ország” helyzetében fogunk maradni. A kormányfő a Belgrád–Budapest vasútvonal tervét, a Paks II. bővítést hozta példaként a nagy dolgokra, emlékeztetve arra, hogy nem hiába támadja Brüsszel ezeket a projekteket. Hozzátette: újabb és újabb nagy dolgokon kell törnie a gazdaságnak a fejét.

Van egy nagy kísérletünk – fogalmazott a miniszterelnök, utalva a nemzeti buszgyártás újraélesztésére, amely majd még később dől el, hogy tényleg működik-e.

„Minden munka jobb, mint amikor nincsen munka” – közölte Orbán felhívva a figyelmet arra, hogy a kormány kitart a teljes foglalkoztatás politikája mellett. Mint mondta: „falusi ember vagyok, vidéken sokszor láttam: ahol dolgoztak, oda be lehetett nézni a portára, ahol meg nem, oda nem lehetett benézni”.

A kamara és a kormány 2010-es és 2014-es közös megállapodásaira is emlékeztetett a miniszterelnök, mint mondta, betartották, amit vállaltak. Ezek egyikeként említette meg a munkaalapú gazdaságot, ezzel egyértelműen kizárta Orbán Viktor az alapjövedelem lehetőségét. „Ha ezt megvalósítanánk, bezárhatnánk a boltot. Ha az érdem alapú gazdaság megszűnik Magyarországon, akkor mindenki mehet, amerre lát, ezekkel szemben meg kell védenünk magunkat” – közölte a kormányfő.

A keleti nyitás politikájáról szólva Orbán Viktor elmondta, az uniós csatlakozás óta „nyugati búra alatt ültünk”, vagyis jobbára nyugatra exportáltunk, de a világ változott, az irány más lett – hívta fel a figyelmet a kormányfő, hangsúlyozva, hogy azt szeretnék, hogy az export egyharmada kelet felé irányuljon.

„Miközben versenyképesek akarunk lenni, nagyon fontos, hogy Magyarországot is felértékeljük” – fogalmazott Orbán. A miniszterelnök szerint ennek érdekében az etnikai homogenitást meg kell őrizni, mivel a túl nagy keveredés bajjal jár. Hozzátette: fontos a kulturális egyszínűség is, a párhuzamos társadalmak problémájának nem tennék ki Magyarországot. Fontosnak tartjuk a kulturális egyszínűséget is, folytatta, ami „egy sávon belüli sokszínűséget jelent”.

Orbán úgy véli, az ország felértékeléséhez tartozik az is, hogy minden munkát magyar munkavállalók látnak el. A kormányfő szerint a nagyság iránti vágy is értékessé teszi az országot, ezért ért fel egy „bordatöréssel” az olimpiai pályázat visszavonása.

Az is értékessé teszi a miniszter szavai szerint az országot, hogy olyan hely vagyunk, ahol a korszerű iparvállalatok egy helyen mindent megtalálnak: beszállítókat, munkavállalókat, technológiát. 

A fenntarthatóságot és a versenyképességet nevezte az egyensúly és a növekedés mellett a következő években a legfontosabb gazdasági feladatnak Parragh László, az MKIK elnöke a kamara gazdasági évnyitóján. Ehhez elengedhetetlennek nevezte a bérek növekedését, mert, mint fogalmazott, az alacsony munkabérek nem ösztönöznek a versenyképesség javítására. Kifejtette, hogy alapvetően kedvező folyamatokat lehet látni a gazdaságban, valamennyi makrogazdasági mutató pozitív irányt tükröz. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint versenyképességi fordulatra van szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság kikerüljön a közepesen fejlett országokra jellemző növekedési csapdából. A jegybank elnöke hozzátette: ehhez szükséges egyebek mellett a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése, amely munkahelyteremtésre, munkavállalásra és a tudástőke felhalmozására ösztönöz. Fontos az adóelkerülés további mérséklése, az export hozzáadott érték arányának növelése és a kutatás-fejlesztési kiadások növelése is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy idén és jövőre 13-14 éve nem látott mértékben, 4 százalék felett nő várhatóan a magyar gazdaság, ez már benne van a kívánatos, 3-5 százalékos felzárkózási tartományban. (MTI)

 ###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.