NAV-ellenőrzés: bevezetik az adótraffipaxot

Megyéről megyére követhetők lesznek az ellenőrzések. Az adószakértő szerint a fenyegetettség többletbevételt jelent.

Horváth Csaba László
2017. 03. 06. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszeresen nyilvánosságra hozza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az előre meghatározott ellenőrzési helyszíneket – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a NAV vezetője. Tállai András hozzátette: a hivatal honlapján az úgynevezett adótraffipax jelzi ezentúl, hol kell számítani célirányos ellenőrzésekre, megyéről megyére követhető lesz, hogy hol jelennek meg biztosan az adóellenőrök.

A NAV vezetője szerint az ellenőrzések beharangozásával az adóhatóság támogatja és ezáltal ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Az előre közzétett információknak – a NAV tapasztalatai alapján – megelőző hatásuk lesz, hiszen a korábban előre jelzett akciókban minimálisra csökkent a szabálytalanságon ért vállalkozások száma. Az adótraffipax viszont nem zárja ki azt, hogy a megjelölt helyszíneken kívül is ellenőrizzenek a NAV munkatársai – hangsúlyozta Tállai András.

Angyal József okleveles adószakértő szerint ugyanakkor az adótraffipax bevezetése annak a következménye, hogy hatalmas munkaerőhiánnyal küzd a hivatal, s főként adórevizorok hiányoznak az állományból. Arról már korábban beszámolt lapunk, hogy tavaly döbbenetes mértékben csökkent a NAV létszáma. Az év végére a 22 500 fős állomány 19 500 főre apadt, vagyis csaknem háromezren távoztak. Az adószakértő szerint ezért van szükség a „kreatív adóbeszedési technikákra” – ahogyan Tállai András fogalmazott korábban. Hozzátette, a fenyegetettség mindig többletbevételt jelent. Angyal ugyanakkor aggályosnak találja az intézkedést, ugyanis – mint mondta – az adóbeszedésnek komoly szabályai vannak, amelyeket be kell tartani.

Az adószakértő szavait támasztja alá az is, hogy tavaly több tízezerrel csökkent a vizsgálatok száma, méghozzá a kisebb állományi létszám miatt. Ennek következtében csaknem 140 milliárd forinttal kevesebb adókülönbözetet tárt fel a hivatal, mint egy évvel korábban. A revizorok 488 milliárd forintnyi eltitkolt adót tártak fel 2016-ban, míg egy évvel korábban ez az összeg 625 milliárd forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.