Nem jött össze a titkosítás a Fidesznek

Büntetőfeljelentést tettünk a gazdasági bizottság ellen, amely után megkaptuk a kért közérdekű adatokat.

Wiedemann Tamás
2017. 04. 20. 4:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős késéssel ugyan, de szerdán kiadta az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke egy letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatait, amelyek nyilvánossá tételére jogerős bírósági ítélet kötelezte a testületet. A ciprusi bejegyzésű Migrat Immigration Asia Ltd. engedélyeztetésével kapcsolatos dokumentumokat egy nappal azután küldte meg Bánki Erik, hogy büntetőfeljelentést tettünk a Legfőbb Ügyészségen közérdekű adatokkal való visszaélés vétségének gyanúja miatt.

A Magyar Nemzet által megismert dokumentumokból ugyanakkor nem derült ki, hogy a ciprusi cég honnan értesült a letelepedésikötvény-programról. Az is kérdéses, hogy személyesen, postán, esetleg e-mailben jelentkezett-e a Bodó János tulajdonában álló ciprusi vállalat a kötvényprogramra. (Bodó a tulajdonosa a dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó Trafikbrand Zrt. nevű cégnek, illetve galériát is üzemeltet Budapesten, az V. kerületi Falk Miksa utcában.) Az iratokból azonban kiviláglik, hogy Bodó János 2015. november 11-én még egy magyar cég, a Migrat Bevándorlási Szakértő és Tanácsadó Zrt. nevében adott be állampapír-értékesítési kérelmet Malajzia, Mongólia és a Koreai Köztársaság tekintetében. Három héttel később ismét benyújtott egy hasonló kérvényt, szintén az említett országokra, de ezúttal már a ciprusi cég nevében.

Ezzel ugyanakkor Bodó nem vonta vissza a magyar társaság által beadott kérelmet. Egyelőre nem tudni, miért volt szüksége rá, hogy egy ciprusi cég nevében is engedélyt kérjen a letelepedési kötvények forgalmazására, az azonban beszédes, hogy ezt a vállalkozást – valószínűleg az idő rövidsége miatt – nem frissen alapította, hanem vásárolta. A cégadatok szerint a társaság korábbi neve Neamosa Investments Ltd. volt, tulajdonosa pedig két ciprusi magánszemély, Liana Marangu (nemzetközi átírásban Liana Maragkou) és Margarita Papanikolau (Papanicolaou). Ezt a céget egyébként 2015. április 22-én alapította a két tulajdonos, majd 2015. november 26-án eladták a Bodó János tulajdonában lévő Migrat Bevándorlási Zrt.-nek. Ezzel a furcsa körrel lényegében – bár hivatalosan egy ciprusi, nehezebben ellenőrizhető cég kapta a kötvényárusítási jogot – mégis az eredeti magyar zrt. lett a végső tulajdonos, amellyel Bodó első alkalommal pályázott. A ciprusi cég végül 2015. december 15-én kapott kötvényforgalmazási engedélyt.

Nem ez az egyetlen furcsaság a cég körül. A vállalkozásnak ugyanis nincsen honlapja, sem mongol, sem angol nyelven nem találtunk egyetlen honlapot sem, amely a letelepedési programot, vagyis a cég szolgáltatásait népszerűsítené. Lapunknak egy másik kötvényforgalmazó vállalkozásnál dolgozó forrás azt mondta, gyakran előfordult, hogy a mongol ügyfelek őket keresték meg, segítsenek a Migrat Immigrationnel kapcsolatba lépni. Nekik sem sikerült felkutatni a vállalkozást. Lapunk is csak a cég konkrét nevére keresve talált egy oldalt, az „aery.ninja” szolgáltatóét, ahol Projekt címszó alatt található a Migrat Immigration honlapterve. A telefonszám nem kapcsolható, illetve a Hirka & Pazár ügyvédi iroda elérhetőségei szerepeltek. Megkerestük az irodát, amely visszahívást ígért, de erre lapzártánkig nem került sor. A Migrat Immigration tavaly év végén azzal keltett feltűnést, hogy kérvényt adott be a gazdasági bizottsághoz, mivel a Seychelle-szigetekre is ki akarta terjeszteni szolgáltatásait. A testület meg is adta az engedélyt, majd egy héttel később hirtelen visszavonta.

Nemcsak az adóparadicsomnak számító szigetország állampolgárai vehettek részt egy hétig a letelepedési programban, hanem a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégek többségi tulajdonosai is.

A program kapcsán az adófizetők 700 millió forintot fizettek ki teljesen feleslegesen az offshore-hátterű közvetítőcégeknek. Ezek a társaságok ugyanakkor 115-130 milliárd forintos bevételre tettek szert, amelyből 42 milliárd forint közpénz. Mivel az ügylet révén a felderíthetetlen hátterű magántársaságok komoly haszonra tettek szert, az állam viszont veszített, felmerül az alapos gyanúja, hogy a magyar letelepedésikötvény-program az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb korrupciós története lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.