Jelentős hasznot hajtanak a külföldi diákok

Pontosan számszerűsíthető, hogyan segítik a hallgatók a magyar egyetemi városok gazdaságát.

Lukács Csaba
2017. 05. 09. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja megírtuk: a budapesti CEU a második lett a Times Higher Education’s (ebben a brit szakfolyóirat a világ felsőoktatási intézményeit rangsorolja) azon listáján, amelyik a külföldi hallgatók arányát elemezte. A Soros György alapította intézménybe 117 országból érkezett a jelenleg ott tanuló 1500 diák, a külföldiek aránya 77 százalék. Adott a kérdés, vajon ők mennyit költhetnek Magyarországon.

Ilyen kutatást nem találtunk, készült viszont egy másik a vidéki városokban tanuló külföldiek kapcsán. M. Császár Zsuzsanna vezetésével három egyetem nyolc kutatója vizsgálta meg tudományos módszerekkel, hogyan járulnak hozzá a nálunk tanuló külföldi diákok Pécs, Debrecen és Szeged gazdaságához. (Egyébként Magyarországon a 2016–2017-es tanév első félévében az összes felsőoktatási hallgató közül a külföldiek száma több mint 28 ezer volt, közülük a legtöbben Budapesten tanulnak.) Az őszi adatok alapján a három érintett város közül Debrecenben tanult a legtöbb külföldi (4321), a pécsi, valamint a szegedi egyetem szinte főre pontosan 3200 külföldi diákot fogadott, ám az utóbbiak között jelentős a határon túli magyarok száma.

A lex CEU-t érintő összes cikkünket, írásunkat idekattintva tudja elolvasni.

A külföldi hallgatók jelenléte egy egyetem, valamint a székhelyéül szolgáló város, és tágabb értelemben a célország számára gazdasági hasznot jelent. Ez a haszon közvetlen módon a tandíjakban és a megélhetés során elköltött összegekben ölt testet. Kérdőíves és fókuszcsoportos felmérés során helyszínenként 500-500 külföldi diákot kérdeztek meg. Az egyetem kiválasztásánál mindhárom mintában az egyetem hírneve és elismertsége ötven százalék körüli bejelölési arányt kapott. Az ország kultúrája, valamint a város vonzereje jelentős szegedi és pécsi fölényt mutat, Debrecenben a tandíjak mértéke volt vonzó. A nemzetközi hallgatók informálódásában, valamint egyetemválasztási döntésében egyértelműen nagy szerepet játszanak a személyes kapcsolatok és ajánlások, így hatványozottan fontos, hogy az ideérkező hallgatók pozitív képet kapjanak az egyetemről és a városról egyaránt, hiszen így nagyobb eséllyel fogják ajánlani ismerőseiknek is.

A beilleszkedésnél a legnagyobb nehézséget az egyetemi infrastruktúrához és az ügyintézéshez való alkalmazkodás, valamint a befogadó közeg megismerése és mentalitása jelentette. Mindhárom helyen a lakhatás, a hétköznapi szituációk (bevásárlás, szolgáltatások igénybevétele stb.) megoldása tűnt a legegyszerűbbnek.

Az eredmény elgondolkodtató: a hallgatók többsége bérelt lakásban lakik, ez jó anyagi helyzetre utal, sőt vannak lakásvásárlók is, igaz, kis arányban. Debrecenben költik átlagosan a legtöbb pénzt a nemzetközi hallgatók, majd Szeged, végül Pécs következik a sorban. A külföldiek alapvetően jól érzik magukat nálunk, de megemlítették, hogy a szórakozóhelyek, és sokszor a főbérlők is plusz pénzt szeretnének róluk legombolni, amikor megtudják, hogy külföldiek.

A 11 ezer külföldi hallgató évente 22,12 milliárd forintot költ el nálunk, ehhez jön még a tandíjként befizetett 20,8 milliárd. A kutatók becslése szerint ez azt jelenti, hogy a három városban átlagosan egy külföldi hallgató 1,2 városi munkahelyet teremt, vagyis összességében tizenháromezer embernek adnak munkát. (Összehasonlítva a nemzetközi arányokkal: az Egyesült Államokban, eltérő ár- és bérszínvonal, valamint tandíjak mellett, hét külföldi hallgató három állást tartott fenn a 2013–2014-es tanévben.) Az elköltött pénz még a megyei GDP-ben is kimutatható: Baranya, Csongrád és Hajdú-Bihar esetében az éves GDP 0,6 százaléka.

Ez a kutatási módszer arra is kiválóan alkalmas lenne, hogy a Budapesten tanuló külföldi diákoknak (így a CEU-n tanuló 1100 főnek is) a magyar gazdasághoz való hozzájárulását is feltérképezzék. Így pontosan tudnák, mennyit veszítünk, ha elköltözik az intézmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.