Kevés megegyezés születik az adósok és a hitelezők között

A pénzintézeteknek egyezkedniük kell a „rossz” adósokkal, de megállapodni ritkán tudnak.

Hajdú Péter
2017. 05. 30. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a Magyar Nemzeti Bank tavaly tavasszal kiadott ajánlása, úgy tűnik, nagyon kevés bajban lévő adóssal tudnak megegyezni a hitelezők – derül ki a jegybank stabilitási jelentéséből. Az elmúlt év végéig megkeresett 72 ezer nem fizető ügyfél közül mindössze 3800-zal sikerült megállapodást kötni. Különösen alacsony ez a szám, ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg hozzávetőleg 136 ezer ügyfél – döntő többségük egykori devizahiteles – tartósan képtelen fizetni hitelének havi törlesztőrészleteit. A sikeresen megkötött, csaknem négyezer egyezség felében átstrukturálták a tartozást, vagyis ezen megállapodásoknak köszönhetően ismét fizetőképesek lettek az ügyfelek. Az ügylet eredményeként 11 milliárd forintnyi tartozás visszafizetése vált biztossá. A megegyezéssel zárult esetek 20 százalékában az adósok a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. programjába kerültek, vagyis ingatlanjuk a NET tulajdonába ment át, ők pedig kedvezőbb lakbér fejében maradhattak a lakásukban.

Az adatok kapcsán az Azénpénzem.hu pénzügyi szakportál arra hívja föl a figyelmet, hogy a jegybanki jelentés szerint a hitelintézetek sok esetben csak a lejárt tartozás átütemezését ajánlják föl a bajban lévőknek. Vagyis szó sincs arról, hogy elengednék a tartozásnak legalább egy részét, legfeljebb a visszafizetés idejének meghosszabbítását, s ezzel a havi törlesztőrészletek csökkentését ajánlják föl az ügyfélnek.

Pedig a stabilitási jelentés szerint akár el is engedhetnék a tartozás egy részét, hiszen annak kétharmadát már leírták a bankok mérlegükben. Ennek mértéke a legfrissebb adatok szerint 67,5 százalék, azaz akár egyharmados fizetési hajlandóság esetén is pénzüknél lennének a bankok. Hitelintézetenként eltérő mértékű ez az arány. Vannak bankok, ahol már a tartozás 18 százalékának befizetése is elegendő lenne a nullszaldóhoz, akad viszont olyan is, ahol ugyanehhez 44 százalékra lenne szükség. Ezzel szemben az átlagos adós azt szeretné, ha a tartozásának legalább a felét elengednék.

Ugyanakkor a jegybanki szakértők arra hívják föl a figyelmet, hogy a megkeresetteknek hozzávetőlegesen egyharmada egyáltalán nem mutat hajlandóságot a megegyezésre. Nem is lehet ezen csodálkozni, hiszen ők legfeljebb a minimálbérnek megfelelő havi jövedelemmel rendelkeznek. Vagyis az ő esetükben remény sincs arra, hogy belátható időn belül rendeződjön a helyzetük. Erre a jegybanki szakértők is felhívják a figyelmet, amikor arról írnak a jelentésben, hogy szabályozói beavatkozás nélkül ezekben az ügyekben évekig is fennmaradhat a tartozás.

Vagyis a jelek arra utalnak, két malomban őrölnek a hitelezők és a hitelt fölvevők. Az ígéretek ellenére az út szélén hagyott adósok a tartozás legalább részleges elengedését szeretnék, a hitelintézetek viszont legfeljebb a tartozás átütemezésére lennének hajlandók az esetek többségében. Ennek köszönhető, hogy nagyon sok ügyben olyan távol vannak egymástól az elképzelések, hogy esély sincs a megegyezésre.

Pedig mindként félnek érdeke lenne a kompromisszum, hiszen a stabilitási jelentés adatai azt mutatják, a bankok is akkor járnak a legrosszabbul, ha kénytelenek követeléskezelőnek átadni a nem fizető adósok ügyét. A statisztika szerint a legnagyobb bevételre akkor számíthat a bank, ha sikerül megegyezni a fizetési nehézségekkel küszködő ügyféllel, az saját maga értékesíti ingatlanját, s a bevételből fizeti ki tartozását. Ez esetben az eladási ár 89–97 százaléka kerülhet a bankhoz. A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. bevonásával rendeződő ügyleteknél ugyanez a szám 92–99 százalék között alakul, míg a végrehajtásnál mindössze az eladási ár 75–81 százalékára számíthat a bank. Az eszközkezelő segítségére azonban egyre kevesebben számíthatnak, hiszen a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból kiderült, 2018-ban már alig 1450 lakás vásárlásának finanszírozásával számolnak a kormánynál. Holott a NET vásárlási keretének emelése, illetve a feltételrendszer felülvizsgálata nyomán újabb 20–30 ezer új adós vehetné igénybe a szervezet szolgáltatását, és tudhatná biztonságban lakhatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.