A belvárosban már kipukkadt az ingatlanár-lufi?

Sokan már tartanak a rövidtávú lakáskiadástól, ezért megállt a belvárosi lakások áremelkedése.

Illés József
2017. 08. 08. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős forgalom mutatkozott júliusban is a hazai ingatlanpiacon, főként a főváros külső kerületeiben és Pest megyében. Budapest belvárosában ugyanakkor mérséklődött a kereslet, annak hatására, hogy az elkövetkező időszakban az új jogi szabályozás bevezetése várható a rövid távú lakáskiadás piacán – tudtuk meg a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetőjétől.

Balla Ákos szerint hamarosan több száz befektető hagy majd fel a lakáshotelek működtetésével, és ez már most érezteti a hatását a központi elhelyezkedésű, egy-két napra is kiadható ingatlanok iránti kereslet apadásában. Ennek nyomán állt meg a korábbi áremelkedés is, ezzel szemben a külső városrészekben, különösen a panellakások esetében stabil a kereslet. Ezért egyes városrészekben enyhe áremelkedés is bekövetkezett júliusban. A külső kerületekben mind a befektetők, mind a saját részre vásárlók körében népszerűek a panellakások, miután ezek az otthonok többnyire kedvező beosztásúak, és a áruk még mindig alacsony a többi lakástípuséhoz képest. – A házgyári otthonok Budapesten átlagosan 16–21 millió forintért találtak gazdára az elmúlt hónap során, míg a családi házak átlagára 30-40 millió forint körül mozgott – tette hozzá a cégvezető.

A Duna House ingatlan forgalmazó cég havitranzakciószám-becslése szerint idén a júniushoz hasonló forgalom zajlott az ingatlanpiacon júliusban is, amikor az adásvételek száma megközelítette a 13 ezres értéket. Ezzel július eddig a harmadik legerősebb hónap lett az idei évben. Összességében idén csaknem 88 ezer ingatlaneladást becsült a Duna House, amely már alig, mindössze három százalékkal marad el a tavalyi év első hét hónapjától.

– Az elmúlt évek tapasztalata alapján arra lehet számítani, hogy az augusztus idén is a gyengébb hónapok közé tartozik majd, mind a forgalom, mind az áremelkedés tekintetében – fogalmazott Balla Ákos. A szakember hozzátette: az év eleje óta egyre erősödik a vásárlók alku pozíciója. Így ma már általában ismét öt százalék körüli árengedményre tudják szorítani a vevők az eladókat.

A Genertel Biztosító Zrt. hétfőn közzétett felmérése szerint kevesebb embert aggaszt idén a lakásárak emelkedése, mint tavaly. A tanulmányból kiderül, hogy az ingatlanok vételi árának emelkedése manapság csak a megkérdezettek 18 százalékát zavarja, míg tavaly ez az arány 32 százalék volt. Vélhetően amiatt, mert a tavalyi 40 százalékhoz képest idén már 56 százalék válaszolta azt, hogy biztosan nem vesz ingatlant. Csupán 44 százalék tervez lakásvásárlást, vagy felújítást idén vagy jövőre. A válaszadók 21 százaléka úgy véli, hogy jól jár a lakásárak növekedésével. Ez az a réteg, akik árulják az ingatlanjukat és remélik, hogy a magas ár ellenére is tudnak vevőt találni – írja az elemzés. Hozzátéve: tavalyhoz képest csökkent valamelyest azok aránya is, akik befektetési céllal vásárolnának ingatlant. A 2017-es 70 százalék helyett most 64,5 százalék mondott erre a kérdésre igent, 24,3 százalék kizárta ezt a lehetőséget, a fennmaradó 11,2 százalék pedig nem tudta megmondani, hogy pontosan mi a szándéka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.