A forgalom nő, a dolgozók száma apad: sokat túlóráznak a hazai boltokban

A szakszervezetek azért nem tartanak attól, hogy a munkaadók belerokkannak a béremelésbe.

Erdősi Csaba
2017. 08. 05. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors ütemben növekszik idehaza a kiskereskedelmi forgalom, az ágazatban dolgozók létszáma viszont folyamatosan apad. E két folyamat eredője nem is lehet más, mint hogy az egyre kevesebb embernek egyre többet kell dolgoznia.

Ezt világosan megmutatják a Központi Statisztikai Hivatal adatai is, amelyek alapján a Blokk.com kiskereskedelmi szakblog készített összefoglalót. E szerint amíg 2013-ban összesen 3,9 millió órányi pluszmunkát könyveltek el a négy főnél több alkalmazottal dolgozó üzletekben, addigra ez a szám 2014-re már 4,4, 2015-ben 4,9, 2016-ban pedig már 5,7 millió órára emelkedett éves szinten. Nem véletlenül, hiszen négy évvel ezelőtt még csak ezernégyszáz betöltetlen álláshely volt az ágazatban, tavaly azonban már háromezer-nyolcszáz. Az idei esztendőben a jelek szerint mindkét folyamat, vagyis a túlórák növekedése, és a dolgozói létszám apadása tovább folytatódik. Az első negyedévben a túlóraszám (0,9 millió) elmaradt ugyan a tavalyitól (1,1 millió), de ennek az lehet a magyarázata, hogy tavaly a húsvét, és az ezzel járó óriási bevásárlási csúcs márciusra esett, idén pedig áprilisra.

A túlórák emelkedése, csakúgy, mint a munkaerőhiány, nem a kiskereskedelem sajátossága, hanem az egész gazdaságé – nyilatkozta lapunknak a téma kapcsán az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke. Vámos György hangsúlyozta, hogy a két jelenség nem most jelentkezett, hanem fokozatosan, évek során alakult ki, ennek megfelelően a megoldás sem jöhet egyik pillanatról a másikra. – A kormány számos pozitív intézkedést hozott az elvándorlás csökkentésére és a munkaerőpiaci folyamatok megváltoztatására, gondoljunk csak a minibálbér emelésére vagy a járulékcsökkentésre, ám ez kevés. Még több jó irányba tett lépésre lenne szükség ahhoz, hogy a negatív folyamatok megforduljanak – jelentette ki. Vámos György úgy látja, hogy a problémahalmazt nem lehet pusztán azzal megoldani, ha kötelező fizetésemelést írnak elő, mert a többletbért valamiből ki is kell termelniük a szektor vállalkozásainak. Ő úgy látja, már így is kialakult némi aránytalanság, hiszen amíg tavaly a forgalom nagyjából öt százalékkal emelkedett, addig a kiskereskedelemben dolgozók fizetése húsz százalékkal nőtt meg. – Lehet elvárás, hogy ezt tovább emeljük, csak félő, hogy a munkaadók, főként a kisebb üzletek, nem fogják tudni kifizetni a magasabb bért. Az egész magyar gazdaság versenyképességét kellene javítani, hogy bekövetkezzen a fordulat – emelte ki.

Az ágazati szakszervezetek mindazonáltal nem tartanak attól, hogy a munkaadók belerokkannának a béremelésbe, hiszen jelezték, a munkavállalói oldal a kiskereskedelemben is kezdeményezi az ágazati párbeszéd bizottság összehívását. Ezzel csatlakoznának a turizmus és a vendéglátás dolgozóihoz, akiknek céljuk, hogy jövőre 240 ezer forintra emelkedjen a havi bérminimumuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.