Befékezett a magyar gazdaság

Az első negyedévben mért, négy százalék feletti gazdasági növekedés három százalék közelébe esett vissza.

Wiedemann Tamás
2017. 08. 16. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál is lassabban bővült a gazdaság, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a második negyedévben 3,2 százalékot nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Az első negyedévben még 4,1 százalékos volt a növekedés üteme éves alapon. Az elemzők is lassulást vártak, miután az ipari termeléssel és az építőipar teljesítményével kapcsolatban vegyes adatok láttak napvilágot az előző hónapokban.

Boros Zsuzsa, a KSH munkatársa a Reuters hírügynökségnek is hasonlóan nyilatkozott, szerinte az ipari termelés a második negyedévben lassabb ütemben bővült, mint az elsőben, tehát lefelé húzó hatása volt a gazdaságra. A másik ilyen tényező a mezőgazdaság volt, amely az eddigi jelek szerint a KSH megítélése alapján átlagos évet produkálhat. A növekedés motorja éppen ezért a piaci alapú szolgáltatás volt. Ez egyben azt is jelzi, hogy szerkezetváltáson megy át a hazai gazdaság, a növekedést egyre nagyobb hányadban befolyásolja a fogyasztás, amely a szolgáltatási szektorban csapódik le.

„A statisztikai hivatal a GDP részletes bontását csak szeptemberben publikálja, így a teljesítmény okaira főként a havi adatközlésekből következtethetünk” – közölte Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A szakember szerint a felhasználási oldalon a lakossági fogyasztás bővülése még mindig nincs összhangban az erős kiskereskedelmi adatokkal, a negatív meglepetés tehát vélhetőleg ebben keresendő.

„Pozitív hatása lehetett viszont a beruházások felfutásának is, amelyet elsősorban az uniós források, a feldolgozóipari nagyberuházások, valamint a lakáspiaci trendek hajthattak. A világkereskedelem idei erősödéséből jelentősen tudott profitálni a magyar export is, azonban a nettó export várakozásaink szerint nem tudott érdemben hozzájárulni a növekedéshez, hiszen az import is magas ütemben bővült az erősödő belső felhasználásnak köszönhetően” – közölte Virovácz Péter.

Az elemző várakozásai szerint a következő negyedévekben a gazdasági aktivitás újból felerősödhet, és ismét 4 százalék körüli lehet a növekedés, amely éves átlagban 3,9 százalékot érhet el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.