Rekordszinten a magyar adóterhelés

OECD: A hazai jövedelmek közel fele az államkasszában landol. A családi kedvezmény terén rosszul állunk a régióban.

Bodacz Péter
2017. 08. 04. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is dobogós Magyarország az egy munkavállalóra jutó adók és járulékok mértékét illetően a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak mezőnyében. A szervezet nemrég kiadott, 2016-os számokra támaszkodó összesítése szerint hazánkban – családi kedvezmények nélkül – a bruttó fizetések 48,2 százaléka landol az államnál. Ennél magasabb adóék (adók és járulékok a teljes bérköltség százalékában) csak Belgiumban (54 százalék) és Németországban (49,4 százalék) van. A régiós országok közül Csehország áll hozzánk a legközelebb – a teljes listán a nyolcadik helyen – átlagosan 43 százalékos adó- és járulékfizetési szinttel, míg Szlovákia a tizenkettedik, 41,5 százalékkal, Lengyelország pedig a huszonharmadik, 35,8 százalékos adóékkel. A legalacsonyabb, a bruttó jövedelem 21,8 százalékát kitevő kötelezettséggel Svájcban kell számolni Európában, míg az uniós tagországok között Írországban a legkisebb, 27,1 százalékos az adóék.

A családi adókedvezményeket figyelembe véve hazánk esetében valamelyest kedvezőbb a kép: ahol a szülők házasok és legalább két gyermekük van, keresetük 33,7 százaléka megy az államnak. Ezzel az eredménnyel a tizenegyedik helyen áll hazánk, ám a 26 százalékos OECD-átlagtól így is jócskán elmaradunk. Cseh-, Lengyelország és Szlovákia e téren három-hat százalékponttal áll jobban Magyarországnál.

Az OECD nemcsak százalékosan, hanem összegszerűen is vizsgálja a kiadásokat: míg egy németországi, svájci vagy belgiumi munkavállaló után 74 ezer dollár (18,9 millió forint) körüli összeg folyt be 2016-ban az államkasszába, addig a visegrádi országokban ennek kevesebb mint fele: Magyarországon 32 930 dollár (8,4 millió forint), Csehországban 34 700, Szlovákiában alig 30 ezer, míg Lengyelországban 31 930 dollár volt az átlagos jövedelmek után fizetendő összeg. Az OECD-átlag az adóéket illetően 36 százalék, azaz ötvenezer dollár évente.

A nemzetközi szervezet egy másik, július közepén kiadott tanulmányában vizsgálta azt, hogy az egyes országok 2015-ben miként használják fel a rendelkezésre álló anyagi erőforrásokat. Hazánkban az állami beruházások aránya a GDP-hez viszonyítva 6,7 százalék volt, ami több mint kétszerese az OECD-átlagnak. A közkiadások 17,3 százaléka tartozott az úgynevezett gazdasági funkciók kategóriába, ami a legmagasabb az OECD-országok között (az átlag 9,3 százalék). Idetartozik például a közlekedésfejlesztés, de a munkaügy is. Ezen a téren több mint négyszázalékos a plusz a 2007-es, azaz a válságot megelőző szinthez képest, miközben a vizsgált országok átlaga stagnálást mutat. Az egészségügyre áldozott pénz tekintetében a GDP-arányos OECD-átlag 18,7 százalék volt, míg nálunk csak 10,6 százalék jutott erre a célra. Ugyanekkora ráfordítással működött a közoktatás, ami néhány százalékkal szintén elmarad az átlagtól, nem beszélve a listavezető Izlandtól, Svájctól és Izraeltől, ahol egyaránt 17 százalék felett volt az arány. A szociális ellátórendszerre a közkiadások 29,9 százalékát fordította a kormány (a szervezet tagországainak átlaga 32,6 százalék volt).

Jól teljesítenek a balti államok

Észtország, Lettország és Litvánia felzárkózása az Európai Unió átlagához rendkívül látványos volt az elmúlt években más országokkal összevetve – mutat rá friss elemzésében az Európai Központi Bank (EKB). A tanulmány szerint a három állam gazdasága közös abban, hogy nagy a kereskedelmi és a pénzügyi nyitottságuk, erős a munkaerőpiaci mobilitás, nagy a gazdasági rugalmasság (a bértárgyalások főként vállalati szinten valósulnak meg), erősek az intézményi keretek, alacsony az államadósság, és már mindhárom balti ország az eurót használja. Az EKB elemzése szerint míg 1995-ben (vagyis a vizsgált év előtt húsz évvel) a balti államokban az egy főre jutó jövedelem szintje az EU15, vagyis a „régi” tagállamok átlagának 28 százalékán állt, addigra 2015-re ez az arány elérte a 66,5 százalékot. Az eredmény annak tükrében különösen figyelemre méltó, hogy a 2008-as válság következtében mindhárom ország súlyos gazdasági veszteségeket szenvedett el. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.