Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Kötvényügyben magyarázkodik hétfőn a kormány

Két miniszter tart beszámolót a költségvetési bizottság hétfői ülésén a letelepedési kötvények ügyében.

Wiedemann Tamás
2017. 09. 29. 13:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa napirendi pont került fel a parlament honlapjára. Eszerint a kormány prominens képviselői fognak beszámolni hétfőn a magyar letelepedésikötvény-programról az Országgyűlés költségvetési bizottságának. A napirend szerint Pintér Sándor belügyminiszter a „nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerző befektetők, illetve családtagjaik számáról” ad tájékoztatást, míg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója a „program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról” ad információt.

Ez azért érdekes, mert a kormány tagjai eddig kerülték a letelepedésikötvény-programmal kapcsolatos témákat. Lapunknak nemhogy a minisztériumok sajtóosztálya nem osztott meg érdemi információt a kezdeményezésről, de a közérdekű adatokat is eltitkolták, ezért jelenleg is két per van folyamatban, amelyeket első-, illetve másodfokon már megnyertünk. Az biztos, hogy kemény kérdésekre kell a tárcavezetőknek válaszolniuk. Lapunk számításai szerint az állam nemhogy nem nyert, de körülbelül 13 milliárd forintot veszített a letelepedési állampapírok után fizetett kamatokon, vagyis ennyivel volt drágább a program adósságfinanszírozási szempontból a normális kötvénypiaci árakhoz képest.

Ezenkívül húszezer bevándorló kapott letelepedési engedélyt, vagyis tizenötször annyian, mint ahány menekültet át kellett volna vennie hazánknak más uniós tagállamból. Sőt a letelepedési kötvényeseket alig ellenőrizték a magyar hatóságok, hiszen a kontrollra csupán nyolc, majd a program vége felé húsz napja volt a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak, ami még arra sem elegendő, hogy információt kérjenek a külföldi társszervektől. Miközben az állam és a magyar adófizetők buktak a programon, a letelepedésikötvény-üzlet abszolút nyertesei a kormánypárthoz közeli offshore cégek, amelyek a lehetőségnek hála 180 milliárd forintot kerestek a bevándorlókon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.