Matolcsy György: 1600 milliárdot spóroltunk a kamatvágásokkal

Tizenhárom nagy gazdasági fordulatot lát a magyar közelmúltban a jegybankelnök, szerinte most jött el a versenyképesség ideje.

MN
2017. 10. 13. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris fordulat, a jegybanki kamatcsökkentések és a monetáris kondíciók tartós lazításának köszönhetően 2013 óta 1600 milliárd forint, ebből 2017-ben 600 milliárd forint kamatmegtakarítása keletkezett az államnak – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

A jegybankelnök a Mérlegen az elmúlt 8 év – Figyelő TOP200 gazdasági konferencián kiemelte: a kormány és a jegybank intézkedései 2010 óta 12 nagy gazdasági fordulatot generáltak, és most elindították a tizenharmadikat, a versenyképességi fordulatot.

Mint mondta, a 12 gazdasági fordulat három nagy fordulat részeként következett be. Az ország 2010-től költségvetési fordulatot hajtott végre, ennek részeként a kormány átalakította az adórendszert. A következő nagy fordulat az adórendszerben valósult meg az egykulcsos szja bevezetésével és a családpolitikai kedvezmények beépítésével. A munkát terhelő adók helyett a fogyasztási adók irányába tolódott el a teherviselés – jelezte Matolcsy György.

Kiemelte, hogy az adóváltozások munkavállalásra, magasabb teljesítményre és tanulásra ösztönöztek. Ennek eredményeként a munkanélküliség rekordalacsony szintre süllyedt, a foglalkoztatottság pedig nagymértékben javult.

Az államháztartási fordulat során 2012 óta pozitív az elsődleges költségvetési egyenleg. Az államadósság területén is jelentős csökkenés volt, és az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól – emlékeztetett.

2013-tól monetáris politikai fordulat következett be, amelynek eredményeként az alapkamat historikus mélységbe süllyedt, a tartósan laza monetáris kondíciók hozzájárultak az államadósság, az állam kamatkiadásainak mérséklődéséhez.

A hosszú futamidejű állampapírok hozamai mérséklődtek, ez is hozzájárult a csökkenő államadóssághoz.

Matolcsy György szerint fordulat történt a vállalati hitelezésben is, amihez az MNB növekedési hitelprogramja nagymértékben hozzájárult. A kis- és középvállalatok (kkv-k) hitelezésének bővülése a kedvezőnek tekintett évi 5-10 százalékos sávba jutott, és a következő években is ebben sávban maradhat.

A jegybankelnök végül strukturális reformnak nevezte a devizahitelek forintosítását, aminek eredményeként 1000 milliárd forinttal csökkent a háztartások tartozása. Miközben hitelezési fordulat történt és csökkent a jegybanki alapkamat, ezzel párhuzamosan szűkítették az MNB mérlegét, mindez nem volt általános a világ jegybankjainál, írja az eseményről beszámoló MTI.

Talán a Matolcsy által vázolt eredmények is indokolták, hogy a jegybank bőkezűen bánt alkalmazottaival, és alapítványaival: a 267 milliárdos közpénzt magánosító Pallas-alapítványok Andrássy úti irodaházakat vásároltak, de az alapítványcsoport vásárolta fel furcsa körülmények között az Eiffel Palace Kft. kilencszeres áron kínált belvárosi ingatlanát  is – az egyik alapítvány pedig 23 millió forintért vett meg négy szőnyeget, hogy saját budai Várban található ingatlanját díszítse velük.

Bár nemrég derült ki, hogy a jegybank monetáris tanácsában négy év alatt ötszörösére emelkedtek a bérek, Matolcsy György biztos benne, hogy lehetne még tovább emelni a helyi fizetéseket.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.