Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

„A háziasszonyok egyre inkább ellustulnak”

A piaci halárusok a kereslet visszaesésére panaszkodnak. Sokan az ünnepekkor is inkább kész ételt rendelnek.

Lándori Tamás
2017. 12. 18. 18:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szarvason (város) tenyésztett afrikai harcsa” – hirdeti a félreértések elkerülése végett egy felirat a Fehérvári úti piac halboltjának hűtőpultján. Bár hétfő kora délután van, a pult előtt öt-hat fős sor áll, felváltva veszik az édesvízi és a tengeri halakat. Az üzletvezető, Viktor Károlyné mégis azt mondja, nincsenek elegen, sokkal kevesebben jönnek, mint tavaly ilyenkor. 

– Vasárnap is többször volt, hogy csak álltunk. Évek óta lefelé ível a kereslet – meséli. Miközben egyik kollégája tonhallal szolgál ki egy idős vásárlót, kifejti, mi lehet a visszaesés oka:

– A mai háziasszonyok egyre inkább ellustulnak, sokan nem főznek, inkább rendelik az ételt az ünnepre

– vélekedik.

Ezt megerősíti Karácsony Böbe is, aki a piactól néhány villamosmegállóra, a Bartók Béla út egyik irodaházában működtet egy családias kis büfét. Nála is elő lehet jegyezni elviteles ünnepi menüre – nagy is az érdeklődés. Mint mondja, péntekig már annyi rendelést vett fel, mint tavaly karácsony előtt összesen; és sok megrendelő még csak ezen a héten, az utolsó napokban jön majd. 

Akárcsak a halárusoknál, nála is a pontyot keresik a leginkább, ám a büféből már kész halászlé formájában viszik. De persze sokan kértek rántott halat is – teszi hozzá. Egyre népszerűbb az afrikai harcsa, a halászlérendelők egy része ilyet kér a pontylevesbe, mert így nem kell bajlódni a szálkával – magyarázza a szakácsnő. 

Apropó, szálka: Viktor Károlyné emlékeztetett, hogy a pontyfiléről sokan gondolják, nincs benne szálka. Nos, van, a filé csupán annyit tesz, hogy leválasztották a húst a gerincről. A nyers ponty egyébként a Fehérvári úton szeletben 2080, a filé pedig 2100 forint kilónként. 

Hasonlók az árak és a panaszok is a pesti oldalon, a Fővám téri nagy vásárcsarnokban. A szeletelt és a filézett ponty szinte minden árusnál 2200, illetve 2300 forintba kerül, a jeges pultok mögött sürgölődők közül pedig többen szintén a kereslet megcsappanásáról számoltak be. 

Az egyik stand főnökét, Tóth Imrét ez a legkevésbé sem lepi meg. – Hiszen régóta így van – vonja meg a vállát. Ő mindenekelőtt az árak emelkedésének tudja be a vásárlók elmaradását. 

– Hiába egészségesebb, egy nagycsaládos nem biztos, hogy a halat választja, főleg ha belegondol, ugyanannyi pénzért mennyi csirkehúst vehet

– veti össze a szakember, aki szerint a fogas árát például a balatoni halászat tiltása nyomta fel. Megnyugtat, az importhalakkal sincs semmi gond, a romániai fogas jó minőségű, és a Kazahsztánból érkezővel is csak az a baj, hogy igénytelenül pucolják, ezért nem elég gusztusos a végeredmény. 

Azzal ő is egyetért, hogy egyre kevesebben állnak neki maguk halászlevet főzni, „mert pepecs munka, és büdös”, ám közben lassan kihal az a generáció, amelyik még tudja, hogyan kell. 

A csarnokban végül sikerült találnunk egy olyan halast is, aki nem vett észre keresletcsökkenést az elmúlt években. A nagy rohamra viszont ő is, a többiek is a következő napokban számítanak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.