Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Elbújhat a magyar gazdaság a száz legnagyobb német cég mögött

Németországban rekordévet tudhatnak maguk mögött a vállalatok, és jövőre a termelés további bővülésére számítanak.

Wiedemann Tamás
2017. 12. 28. 5:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcezer új munkatárs felvételét tervezi jövőre a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa, miután a cég 2018-ban újabb rekordra számít az utasszámok tekintetében. A német légitársaság optimista üzleti terve nem számít különlegesnek, a legtöbb ottani vállalat hasonló növekedést vár jövőre is. A német gazdasági intézet (IW) az év végén megkereste a különböző ágazatokat képviselő kamarákat és egyéb érdekvédelmi szervezeteket. Az eredmény mindenkit meglepett, miután a kamarák még optimistábban tekintenek a jövő üzleti év elébe, mint az idén. Pedig Michael Hüther, az IW igazgatója szerint a 2017. esztendő is várakozásokon felül teljesített. A megkérdezett érdekvédelmi szervezetek szerint tagvállalataik kétharmada a termelés bővülésére számít. – Annak ellenére bizakodók a német cégek, hogy javában zajlik Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, ami sok bizonytalansággal jár. Emellett Donald Trump amerikai elnök protekcionista gazdaságpolitikája sem kedvez az európai vállalatoknak, továbbá a német kormányalakítás nehézségei sem támogatják a stabilitást, a hazai vállalatok mégis derűlátóan tekintenek a jövőbe – mondta Michael Hüther. A gazdasági intézet vezetője szerint a krónikus szakemberhiány jelenti az egyedüli kockázatot a cégek bővítési terveiben. Csak a bankok és az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalatok panaszkodtak arra, hogy nem tudnak a konjunktúrából profitálni. A pénzintézetek az alacsony kamatkörnyezet miatt alig tudnak profitot termelni, miközben az élelmiszeriparban a német cégek nehezen tudnak mit kezdeni a dráguló költségekkel és az erős konkurenciaharccal.

A száz legnagyobb német részvénytársaság adatait tekintette át az EY nemzetközi tanácsadó, és szintén úgy látja: rekordévet tudhatnak maguk mögött a német vállalatok. Az idei év első kilenc hónapjában a száz legnagyobb vállalat 21 százalékkal növelte nyereségét a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ezzel 109 milliárd euróra, vagyis 33 800 milliárd forintra nőtt a nyereségük, amely lényegében a magyar bruttó hazai terméknek (GDP) felel meg, vagyis a száz legnagyobb német cég akkora nyereségre tett szert az első háromnegyed évben, mint az egész magyar gazdaság egyéves teljesítménye. És ez csak a nyereségük, az összforgalmuk ugyanis 1,25 billió euró, ami a magyar GDP több mint tizenegyszerese. Jó hír hazánk szempontjából, hogy a feldolgozóipari cégek dobogós helyen végeztek, ezek nagy része Magyarországon is megtelepedett, és jelentős részt vállal a hazai gazdasági növekedésben. A száz legnagyobb német cég közül arányaiban a Volkswagen, a Daimler és a BMW gyűjtötte be a legnagyobb nyereséget, de szorosan követi őket a Deutsche Telekom telekommunikációs vállalat is. A társaságok 76 százaléka számolt be nyeresége emelkedéséről, és 84 százaléka tudta növelni összbevételeit. Az EY elemzése alapján a nagyvállalatok jelentős része már a kapacitása határán van, annak ellenére, hogy csak idén 3,5 százalékkal növelték a munkavállalói létszámot. Jövőre folytatódik a konjunktúra, a nagyvállalatok további fejlesztésekre és újabb munkahelyek létrehozására készülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.