Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Haladékot kaptak a nem fizető diákhitelesek

Csak remélni lehet, hogy a követeléskezelő rugalmas lesz.

Wiedemann Tamás
2017. 12. 19. 6:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Technikai módosításnak tekinthető az a kormányrendelet, miszerint januártól a felmondott hiteleket a Diákhitelközpont először a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek (MKK) kell hogy átadja. Az eddig érvényben levő, 2012-ben hozott jogszabály alapján rögtön a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kerültek a problémás ügyfelek, az adóhatóságnak kellett behajtania a tartozást. – Az új szabályozás szerint később indul el az adóhivatali eljárás azoknak a – kis arányú – hitelszerződéseknek az esetében, amiket a kölcsön felvevői nem tudnak visszafizetni. Erről beszélt lapunknak Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettese. Mint mondta, reméli, hogy a követeléskezelő rugalmasabb lesz a követelés behajtása során, a volt hallgatókkal egyedi megállapodásokat köthet, aminek során az adós élethelyzetéhez jobban igazodó megállapodás születhet.

Ahhoz nem nyúlt hozzá a mostani rendelet, hogy a Diákhitelközpont mikor köteles felmondani a szerződést, és hogy ilyenkor a hitel egy összegben jár vissza – legalábbis elvileg –, de a konkrét esetekben havi részletekben történő törlesztést is szoktak engedélyezni. Azonnali felmondási ok egyebek mellett az, ha a felvevő több mint egyévnyi törlesztőrészlettel tartozik, jogosulatlanul vette föl a hitelt, vagy súlyos szerződésszegést követett el – írta a Napi.hu.

A szervezet negyedévente kell hogy átadja a felmondott hiteleket a követeléskezelőnek, a felmondás és az átadás közötti időben a Diákhitelközpont még részletfizetést engedélyezhet nem fizető ügyfélnek. A behajtható összeget a rendelet szerint az MKK és a Diákhitelközpont közösen alakítják ki, amelyet biztosítási matematikus vizsgál felül. Miután az MKK megvette a felmondott hitelt, behajtásra átadja az adóhivatalnak.

Nem ez volt az egyetlen könnyítés az utóbbi időben. Májusban jelentette be a kormány, hogy a diákhitellel tartozó nők esetében 2018. január 1-jétől az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyermeknél a felfüggesztés mellett a tartozás felét elengedik, a harmadik gyermek esetében pedig teljes mértékben elengedik a tartozást. Ez mintegy százezer embert érinthet. A felfüggesztést és az elengedést a jövő januártól született gyermekek után lehet igényelni, de már a várandósság harmadik hónapjától kezdve kérhető, és az örökbe fogadott gyermekek esetében is érvényesíthető. Beszámítják a kedvezménybe a már meglévő gyermekeket is, tehát ha már van egy, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak.

Ősszel jelentették be, hogy kamatmentes lesz a felsőoktatási tandíj fedezésére szolgáló diákhitel 2. Ezzel párhuzamosan a kabinet növeli a bármilyen célra felhasználható diákhitel 1. keretét is. Utóbbi esetében a havonta igényelhető legmagasabb, 50 ezer forintos összeg emelkedett 70 ezerre. A diákhitel 2. kamatának elengedése októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben fölveendő hitelekre is. Ami pedig a diákhitel 1. kamatát illeti, változatlanul 2,3 százalék maradt. A kölcsönprogram 2001-es indulása óta idén június végéig 355 589-en kaptak diákhitel 1.-et, amiből 177 532 szerződést már le is zártak. Diákhitel 2.-t 25 856 hallgatónak folyósított a társaság 2012 szeptembere óta, ebből eddig 1305-en zárták le szerződésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.