Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kisebbfajta „csodára” számít a kormány a következő években

Igen optimista képet festett az NGM a hazai makrogazdasági folyamatokról. Nagy kérdés, hogy mennyi pénz marad a kasszában 2020 után.

Wiedemann Tamás
2017. 12. 29. 14:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen optimista képet festett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a hazai makrogazdasági folyamatokról a most megjelent költségvetési prognózisában. A dokumentum egyfajta kitekintést nyújt a 2017–2021-es időszakra. Az NGM szerint a magyar gazdaság a következő években is kiegyensúlyozott és fenntartható pályán, dinamikusan bővül majd, stabil költségvetés, folyamatosan csökkenő államadósság és magas foglalkoztatottság mellett. A tárca jóslata szerint az idén 4,1 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék (GDP), ez jövőre 4,3 százalékra gyorsul, majd kisebb visszaesés következik be: 2021-re 3,6 százalékra szelídül a növekedési ütem.

A Nemzetgazdasági Minisztérium jóslata azért nevezhető derűlátónak, mert még a hazai gazdasági növekedéssel kapcsolatban igen optimistán nyilatkozó Magyar Nemzeti Bank is kisebb bővülést prognosztizált. A jegybank az idei és a jövő évre is 3,9 százalékos növekedést jelez előre. Úgy tűnik, a kormány nagyon bízik abban, hogy az idén négyes számmal kezdődik a GDP-növekedési adat, ami szépen mutathat az áprilisi országgyűlési választások előtt. Érdekesség, hogy éppen december elején módosította felfelé a gazdasági növekedéssel kapcsolatos adatát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – mindössze két héttel azután, hogy megjelent az első becslése. A KSH 3,6-ről „gyorsította” 3,9 százalékra a GDP-bővülés ütemét, amit a hivatal a piaci szolgáltatások vártnál kedvezőbb teljesítményével magyarázott. Ami a legfurcsább az egészben: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megjósolta, hogy a KSH felül fogja írni a korábban közölt statisztikát. A tárcavezető az Országgyűlés szokásos éves bizottsági meghallgatásán november 22-én azt mondta, hogy az „első három negyedév adatai alapján jól látható, hogy a gazdaság idei növekedése igazolja a kormány és a nemzetközi intézmények várakozásait, négy százalék feletti bővülésre lehet számítani”. A növekedéssel kapcsolatos optimizmusát azzal magyarázta, hogy a KSH „módszertani okok miatt utólag fölfelé szokta korrigálni a számokat”. Az más kérdés, hogy a régiós országok, mint Románia, Lengyelország és Csehország sokkal nagyobb növekedést produkál; ennek az uniós források hatékonyabb felhasználása állhat a hátterében.

Az NGM kincstári optimizmusa azért is érdekes, mert a kormány erőltetett ütemben hívja le a 2014–2020-as költségvetési ciklusban rendelkezésre álló forrásokat, így nagy kérdés, hogy mennyi pénz marad a kasszában a 2020 utáni időszakra. Mint ismeretes, a magyar gazdaság növekedésében óriási szerepet játszanak az uniós források; ha ezek elfogynak, nehéz lehet két százalék feletti bővülést produkálni. A tárca azonban 2021-re is 3,6 százalékos növekedéssel kalkulál. Az államadósság GDP-hez viszonyított rátája esetén is folyamatos csökkenésre számít az NGM. Érdekesség, hogy bár jövőre már az NGM is csak 2,7 százalékos inflációval számol, a kormány egy korábbi becslés alapján 3 százalékkal emeli a nyugdíjakat. A nyugdíjemelés tehát a jogszabályban meghatározottnál 0,3 százalékkal nagyobb lesz 2018 elején, amiben nyilván a jövő évi választások játszhatnak szerepet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.