Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Több termék áfája is csökken januártól

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a kereskedelemben eltűnik a könnyítés egy része.

MN
2017. 12. 31. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több termék áfakulcsa is csökken januártól. A kormány ezektől az intézkedésektől azt várja, hogy alacsonyabbakká váljanak az árak, azonban nem biztos, hogy ez be is következik. A korábbi áfacsökkentések tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy a kereskedelemben eltűnik a könnyítés egy része.

Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halak, illetve a sertés „élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének”, például a köröm és a láb csülök nélkül, illetve a belsőségek, például a máj, a szív, a vese és a velő áfakulcsa. Az agártárca közleménye szerint az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35–40 ezer forinttal több pénz marad. – Az adócsökkentések nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszer-gazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás. A haltermékek áfakulcsának mostani csökkentése, illetve a közelmúltban bevezetett Minőségi Magyar Hal (MMH) tanúsító védjegy kialakítása is hozzájárulhat a hazai halfogyasztás további növekedéséhez – írják. Ugyancsak ötszázalékos kulccsal adóznak majd a jelenlegi 18 helyett az éttermi szolgáltatások.

Az élelmiszerek mellett a nemrégiben még extra adóztatással fenyegetett internetszolgáltatást is ötszázalékos áfakulccsal terhelik meg jövőre. A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás szerint a minden eddiginél kedvezőbb árú szolgáltatás több tízezer, de akár százezer új előfizetőt is hozhat a szolgáltatóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.