Tömegével adnak túl a nem fizető hiteleken

A bankok problémás követelése így papíron csökken, de a helyzet ettől nem lesz jobb.

Hajdú Péter
2017. 12. 06. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt szűk egy esztendőben jelentős mennyiségű nem fizető lakossági jelzáloghiteltől szabadultak meg a magyarországi bankok: 2016 negyedik negyedéve és az idei év harmadik negyede között csaknem ötszázmilliárd forint értékű hitelcsomagot értékesítettek követeléskezelő vállalkozásoknak. Ennek eredményeként a statisztika azt mutatja, jelentősen csökkent a nem fizető hitelek aránya. Csakhogy az eladott követelések földolgozása után a követeléskezelő cégek nekilátnak majd a követelések behajtásának, amelynek eredményeként emelkedni fog a végrehajtások és a kilakoltatások száma. Mindezt Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke már a tavalyi év végén jelezte, amikor a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy hat magyarországi bank több százmillió euró értékben fogja értékesíteni 2017-ben nem teljesítő hitelportfólióját, s ezzel 18 százalékról 12–13 százalékra csökken majd a nem fizető hitelek aránya a bankrendszerben.

A Portfólió.hu híre szerint legutóbb az UniCredit Bank adott el 13,6 milliárd forint értékben nem teljesítő lakossági jelzáloghiteleiből az EOS Faktor Zrt.-vel kötött szerződés alapján. A banknak nem ez az első ilyen jellegű akciója, hiszen idén márciusban 42,7 milliárd forint értékben értékesített behajthatatlan követeléseket a Balbec Capital LP és az APS Holding által kezelt befektetési alapok számára. De nem csak az UniCredit adott túl a nem fizető lakossági jelzáloghitelein, tavaly novemberben az Erste Bank is hasonló lépésre szánta el magát, amikor 19 milliárd forint fejében adta át a bedőlt hiteleit az Intrum Justitia nevű vállalkozásnak.

Schadl György, a Magyar Bírói Végrehajtói Kar elnöke lapunknak korábban azt nyilatkozta a végrehajtások kapcsán, hogy bár több ügy jut el a végrehajtási, illetve az árverési fázisba, jó eséllyel nem fog túlságosan elszaladni a piacra dobott ingatlanok száma. Egyrészt azért, mert az átvett ügyek feldolgozása és végrehajtásra előkészítése időigényes feladat, másrészt azért, mert ha túlságosan megemelkedne a megvételre kínált ingatlanok száma, az az árak csökkenését idézné elő. Ennek elkerülése pedig jól felfogott érdekük a követeléskezelőknek.

– Egyelőre éppen a végrehajtások és kilakoltatások lendületének csökkenését tapasztaljuk, amit a kilakoltatási moratóriumnak tudunk be, hosszabb távon azonban mindenképpen a végrehajtások számának emelkedésére számítunk. Ezt igazolja, hogy a közelmúltban több tagunk is megkapta a végrehajtás tervezett indításáról szóló megkeresést a követeléskezelőtől – nyilatkozta lapunknak a Bankcsapda Egyesület elnöke. Falus Zsolt arról is beszélt, hogy amíg a bankok az állami mentőcsomagok igénybevételére jogosult adósokkal hajlandóbbak a megegyezésre, az egyéb hitelfelvevőkkel szemben pedig elutasítók, addig a követeléskezelőknél éppen fordított a helyzet. Ezeknél a szervezeteknél kevésbé népszerűek az állami csomagok, a többi adóssal viszont általában a bankoknál könnyeben jutnak egyezségre. Nem ritka, hogy az ingatlan értékét meghaladó hitel esetén a lakás piaci értékét meghaladó tartozást elengedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.