Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A brexittel kevesebb uniós támogatásra számíthatunk

Németország valószínűleg az EU alapértékeinek betartását követeli majd Magyarországtól.

MN
2018. 01. 02. 12:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban kezdik majd el a tárgyalásokat az új hétéves költségvetésről az Európai Unió államai. Várható a brexit következtében, hogy egyrészt kisebb költségvetéssel lehet számolni, és változik az elosztás módja is. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó és döntés-előkészítő szervezete fontolgatja, hogy a nettó befizető tagállamoktól magasabb hozzájárulást kér, mondván, 2020 után is fenn kell tartani az unió pénzügyi erejét, valamint a migrációval is olyan tényezőként számolnak, amire többet és másként kell költeni – írja a Financial Times cikkére hivatkozva a Napi.hu.

A 2021–2027 közötti bevételeket és kiadásokat érintő vitát a februári csúcsértekezleten kezdik el, ahol idén az uniós tagállamok egyik jelentős csatája valószínűsíthető, elsősorban nagy nettó befizetők, mint Franciaország és Németország, illetve a nagy nettó haszonélvezők, például Lengyelország és Magyarország között. Mint a Financial Times írja, a jelenlegi, 960 milliárd euró végösszegű büdzsét másfél éves vitában fogadták el, a téma több EU-csúcsértekezlet napirendjének részét képezte.

Ez az összeg az Egyesült Királyság kezdeményezésére süllyedt 1000 milliárd euró alá, és egyik fő probléma az lesz, hogy a brexit következtében 2021-től elesik az EU a britek évi 10 milliárd eurós befizetésétől. Brüsszel ezért megtakarításokat javasol a tagországoknak, valamint a befizetések növelésével ellensúlyozná a britek pénzének kiesését.

Az évtized elején az eurózóna adósságválsága közepette indultak a tárgyalások a hosszú távú költségvetésről. Jelenleg nincs rossz gazdasági helyzetben az unió – említette Eulalia Rubio, a Jacques Delors Institute elemzője. Ugyanakkor a nettó befizetők fontosnak tarthatják a pénzek fölhasználását; hogy ez milyen szabályok mentén történik majd. A Financial Times azt írja, két nettó befizető, Hollandia és Svédország kiemeltként kezeli a kérdést. Németország pedig valószínűleg az EU alapértékeinek betartását követeli majd Lengyelországtól és Magyarországtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.