Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A Mol leányvállalata irányíthatja a teljes magyar gázhálózatot

Az MGT 92 kilométeres vezetéke is az FGSZ Földgázszállító Zrt. 5800 kilométernyi hazai szakaszához kerül.

MN
2018. 01. 02. 8:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állam 11,9 mil­liárd forintért adja el Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt.-t az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek, így egyetlen vállalat irányíthatja a teljes magyarországi nagynyomású gázhálózatot – írja a Magyar Idők a Magyar Közlöny egyik év végi tájékoztatása alapján. Ezzel január végére szűnik meg az a jelenleg fennálló állapot, melyben egy mindössze 92 kilométeres vezeték más kézben van, mint az ezen kívüli mintegy 5800 kilométernyi hazai szakasz. E kisebb rész sajátossága, hogy a szlovák és a magyar országos gázhálózatokat köti össze. A jelenleg még MGT-vezeték a magyar–szlovák határtól Vecsésig húzódik, az eladás részét képezik természetesen a hozzá tartozó berendezések is. A kormány ellátásbiztonsági megfontolásokra hivatkozott az eladást illetően. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. egyébként a Mol Nyrt. leányvállalata.

34 milliárd forintról lenne szó, melyben ugyanakkor az európai energiaügyi gazdaságélénkítő programból (EEPR) a vezeték kivitelezéséhez nyújtott támogatás nem jelenik meg, így a részvények értéke 11 996 milliárd forint, tehát ez a végső vételár. Az adásvételről előzetesen egyeztettek az Európai Bizottsággal. Az ügylet feltétele volt az MGT Zrt. hiteleinek előtörlesztése a vételárból a megállapodás zárásáig. A megállapodás szerint a vevő kötelezettséget vállal arra, hogy az MGT-től átvett munkavállalók munkaviszonyát az átvételtől számított egy éven belül rendes felmondással nem szünteti meg.

A magyar és szlovák kormány között 2011-ben köttetett stratégiai megállapodás a közös államhatárt keresztező vezetékek ügyében. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MVM OVIT Országos Villamos-távvezeték Zrt. közgyűlése szintén 2011-ben döntött az interkonnektor megépítését végző projekttársaság alapításáról is, így jött létre az MGT 2012. január 1-jével, miután kivált az OVIT-ból. „A társaság két, kezdetben egyenlő hányaddal rendelkező tulajdonosa az MVM és az MFB Invest Zrt. volt az MGT honlapjának tanúsága szerint” – írja a Magyar Idők. 2014 novemberétől aztán a tulajdonos a magyar állam lett, mivel az uniós szabályozás előírása szerint ki kellett kerülnie az állami energiaipari csoport ellenőrzése alól.

A szlovák–magyar vezeték 2015 nyara óta működik mint a tervezett uniós szintű észak–déli gázfolyosó kiemelt fontosságú eleme, ugyanakkor lényeges kereskedést idáig nem bonyolított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.