Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A régióban számos lehetőség várja a síelőket

Itthon még csak két pálya fogadja a téli sport kedvelőit, ám nem kell messze utazniuk, ha havas lejtőkre vágynak.

B. Molnár László
2018. 01. 07. 17:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára az egyik legkedveltebb tömegsporttá vált a sízés a téli hónapokban. A hidegebb hónapok beköszöntével általában rengetegen indulnak el, hogy áldozhassanak a síelés oltárán. Idén eddig sajnos – legalábbis ezekben a napokban – olyan enyhe az időjárás, hogy a 11 hazai sípálya közül mindössze kettő, Mátraszentimre és Eplény tudja fogadni a síelőket.

Ám ha szétnézünk a régióban, már bőven van választék: az említett magyar pályák mellett Ausztria területén nem kevesebb mint 260 különböző síterep várja a téli sport szerelmeseit, továbbá Szlovákiában 79, míg az egyre inkább kiépülő erdélyi Havasokban például 44 sízési lehetőség közül választhatunk. De immár a szlovén, horvát, sőt: a szerb sípályák is egyre modernebbek, lassan a szolgáltatásaikban is felveszik a versenyt a köztudatban lévő ismertebb pályákkal.

Természetesen ahogy távolodunk otthonunktól, úgy nőhetnek a költségek, hiszen az utazás ma már nem éppen olcsó mulatság. Ugyanakkor a napijegyek és bérletek árai egyre közelednek egymáshoz, hiszen amíg a legfelkapottabb osztrák pályákon maximum ötvenöt eurót kérnek el egy napra – a legolcsóbb a tizennégy eurós napijegy nyugati szomszédunknál –, addig ez az összeg Szlovákiában tizenkettő és negyvenhat, Szlovéniában huszonkettő és harmincöt euró között mozog, Magyarországon pedig nyolc és harminc euró a két határérték, ami jelenleg 2500 és 9100 forintnak felel meg.

Számunkra talán mégis a hazai sípályák helyzete az érdekes. A mátraszentistváni Sípark a Felső-Mátrában található az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében, Galyatetőtől hat, Budapesttől pedig alig száz kilométerre. A hat pálya hossza összesen 4300 méter, évente megközelítőleg 50-90 napon át lehet itt síelni. Elsősorban a családi sportolásra összpontosítanak, ezért a kék pályáktól kezdve a fekete lejtőkig mindenféle meredekségű terep megtalálható itt. Az eplényi Intersport Síaréna lejtőin a modern és hatékony hógyártó-kapacitásnak köszönhetően a hószegényebb években is hosszúak a síszezonok. A teljesen kezdőpályáktól a haladóknak való területeken keresztül egészen a kifejezetten meredek lejtőkig kínál lehetőséget a pályarendszer. Ami pedig talán furcsának tűnhet: itthon a Magyar Síszövetségnek semmi köze a pályák üzemeltetéséhez, ráadásul nagy, nemzetközi verseny megrendezésére – noha Mátraszentimrének és Eplénynek is van megfelelő minősítése – egyik sem alkalmas, maximum a tíz-tizenkét éves korosztály számára.

– Annak idején lehetőség lett volna arra, hogy egymillió eurós áron, ami ma úgy 310 millió forintnak felel meg, egy tökéletesen felszerelt osztrák pályát megvásároljunk. Csak összehasonlításként mondom, az eplényi pálya liftrendszerénél olcsóbban. Ám nem volt rá keret. Így most mindig egyeztetnünk kell az osztrák szövetséggel és a kiszemelt pálya üzemeltetőjével, ha a versenyzőinkkel edzőtáborozni, edzeni szeretnénk, vagy a felnőtt nemzeti és nemzetközi versenyeinket megrendeznénk – árulta el Kaszó Klára. A szövetség elnöke úgy véli, a magyar pályák rövid távlatban – egy-két napos síelést figyelembe véve – felveszik a versenyt a régió többi pályájával, ám ha valaki legalább egyhetes síelést tervez, biztosra vehető, hogy inkább határon túli lehetőséget választ magának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.