Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Atomenergia-hivatal: Nem kell beavatkozni a 4-es blokk süllyedése miatt

Biztonságosan üzemelnek az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények – közölte a főigazgató.

MN
2018. 01. 11. 16:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főigazgató az MTI összefoglalója szerint elmondta: az OAH több mint 2000 ellenőrzést végzett tavaly. A létesítményekből 32 eseményt jelentettek, ezek a nukleáris biztonságot nem érintették, a hétfokozatú nemzetközi skála alapján a legenyhébb, skála alatti besorolást kapták.

A hivatal decemberben kiadta a paksi atomerőmű 4-es blokkjának húszéves üzemidő-hosszabbítási engedélyét. Az elmúlt évtizedek mérési eredményei, illetve az elemzések alapján a süllyedés hatásai nem fogják meghaladni a különleges beavatkozást igénylő mértéket – közölte Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes.

Az első három paksi blokk üzemidejének hosszabbításakor is vizsgálták a létesítmények süllyedését, de a 4-es blokk van a legközelebb a Dunához, így kiemelten kezelték a kérdést, emiatt szerepel a süllyedéssel kapcsolatban külön rendelkezés is a 4-es blokk engedélyében – jelezte. Nem kapta volna meg az üzemidő hosszabbítás-engedélyt a 4-es blokk, ha az atomenergia-hivatal bármilyen problémát észlelt volna – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Hullán Szabolcs felidézte, az OAH 2017 márciusában kiadta a két új paksi blokk telephelyengedélyét. A beruházás ütemterve szerint 2018-ban érkezik majd be a hivatalhoz az új blokkok létesítésiengedély-kérelme, valamint be kell nyújtani a fizikai védelmi tervet is.

A főigazgató-helyettes elmondta, a hivatalhoz érkezett tavaly engedélykérelem néhány felvonulási épület építésére. Az OAH a kérelmet értékelte, és egyeztetések után a fővállalkozó Roszatom úgy döntött, hogy visszaveszi javításra és kiegészítésre a dokumentumokat. Idén várható ezek, illetve további felvonulási épületek engedélykérelme.

Hullán Szabolcs kitért arra, hogy a 2011-es fukusimai baleset után az európai uniós tagországokban kötelezően célzott biztonsági felülvizsgálatot végeztek, a program befejezése 2018-ra várható. Az OAH 46 intézkedést rendelt el a paksi atomerőműnél, ebből eddig 33 teljesítését fogadta el a hatóság.

Emlékeztetett arra is, a felülvizsgálat azt állapította meg, hogy az atomerőmű teljesen megfelel a legkorszerűbb követelményeknek, a végrehajtandó intézkedések a biztonsági tartalékok növelését szolgálják.

Az EU további, tematikus biztonsági felülvizsgálatot is elrendelt, amelynek középpontjában a nukleáris létesítmények öregedési folyamatainak kezelése áll. A magyar jelentést tavaly decemberben, határidőre benyújtották, a vizsgálat uniós szakasza idén tavasszal várható – mondta el Hullán Szabolcs.

Fichtinger Gyula hangsúlyozta, folyamatos a hazai nukleáris terület nemzetközi értékelése.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálata (IPPAS) 2013-ban megvizsgálta a magyarországi nukleáris létesítmények fizikai védelmi rendszerét, majd tavaly újabb felülvizsgálatra került sor. Ennek során a nemzetközi szakértők megállapították, hogy Magyarország jelentős előrehaladást ért el a korábbi misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtásában – emelte ki a főigazgató.

Idén újra érkezik a nemzetközi ügynökség szakértői delegációja, azt értékelik majd, hogy a teljes nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló korábbi misszió után hogyan kezelte Magyarország a javaslatokat és észrevételeket – ismertette.

Fichtinger Gyula a nemzetközi kapcsolatokról szólva egyebek mellett kitért arra: kétoldalú kapcsolatokat létesítettek a finn, az orosz és a belorusz nukleáris hatóságokkal, ezekben az országokban épül ugyanolyan típusú atomerőmű, mint Magyarországon.

Hétfőn a Népszava arról írt: Pakson alkalmatlan a lösztalaj az újabb blokkok felépítésére, a talaj már most is süllyed. A 4-es blokk engedélyének indoklására hivatkozva közölték, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel az Országos Atomenergia Hivatal. A lap szerint az adatok arra utalnak, hogy a süllyedés mértéke a vártnál jelentősebb, megfelelő terv pedig nincs arra, ha a 4-es blokk reaktortartályának síkja nagyobb mértékben megdőlne.

A társaság később közleményben leszögezte: hosszú távon sem jelent semmilyen kockázatot az atomerőmű 4. blokkjának minimális süllyedése. 

Kiemelték, hogy rendeltetésétől, jellegétől függetlenül minden épület süllyed már az építés alatt és azt követően is, hiszen a talaj az épület alapozása alatt a terhelés hatására tömörödik, a megnövekedett feszültségek által létrehozott összenyomódás hatására új egyensúlyi állapot áll elő. „Az ismert folyamat folyamatos monitorozása érdekében 130 mérőpontból álló ellenőrző rendszer figyeli évtizedek óta a süllyedés aktuális állapotát. A süllyedés ütemére jellemző, hogy folyamatosan lassuló mértéket mutat, a tavalyi évben 0–1 mm közötti értéket mértünk” – írták. Hozzátették, hogy a süllyedés mértéke, egyenlőtlensége nem veszélyezteti a szerkezet épségét és funkcióját, sem az épületben elhelyezett atomerőművi technológia épségét és funkcióját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.