Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Biztosítás nélkül minden lejtő veszélyes

A téli sportok népszerűek, de egyben veszélyesek. Óriásit kockáztat, aki biztosítás nélkül vág neki a lejtőknek.

B. Molnár László
2018. 01. 27. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nagyon népszerűek a téli sportok – elsősorban a síelés és a snowboardozás – a magyarok körében, amit az is alátámaszt, hogy az adatok alapján megközelítőleg 700 ezren választják ezt a fajta mozgásformát. Ráadásul közülük csupán minden tizedik csúszik hazai lejtőkön, a nagy többség inkább útra kel. Ám azt nem árt figyelembe venni, hogy a síelés, a snowboardozás nagyobb kockázattal jár, mint mondjuk egy egyszerű pihenés valahol, így mindenkinek ajánlott a megfelelő biztosítások megkötése: egy átlagos biztosítás költsége napi 300 és 1000 forint között van. Tény, a többéves statisztikák alapján Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban, és az ellátás mindenhol nagyon magas költségekkel jár. Ausztriában egy szános mentés körülbelül félmillió, egy helikopteres pedig 1-2 millió forintba kerül, és a kórházi napidíj akár több százezer forint is lehet. Ugyanakkor a biztosítások megkötése után például a sípályáról történő, akár helikopteres mentés mellett kiegészítésként a sífelszerelés mellett a baleset miatt ki nem használt síbérlet, illetve sítanfolyam díját is ki lehet fizettetni a biztosítóval.

A tavalyi szezonban síbiztosítást kötők háromnegyede valamelyik osztrák pályára igyekezett. Szlovákiába a síelők 8-10 százaléka utazott, további 4-4 százalék körül mozgott az olasz és a francia síterepeket választók aránya, és a síbiztosítások átlagos időtartama 5 nap volt. De nézzük, vajon milyen biztosításokat ajánlatos mindenképpen megkötni ahhoz, hogy egy sajnálatos baleset esetén legalább az anyagi helyzetünk ne kerüljön veszélybe, ugyanakkor a lehető legjobb ellátást kapjuk. Az első és legfontosabb az Európai Unióban érvényes európai egészségbiztosítási kártya, ám nem árt tudni, hogy ez kizárólag az állami kórházakban fedezi az ellátást, és csak az adott ország állami betegbiztosítottjai számára előírt szolgáltatásokra terjed ki. Így többek között nem állja a hegyi mentés költségét, vagy a kórházban eltöltött idő után esetlegesen fizetendő önrészt sem, amelynek összege – Ausztriánál maradva – meghaladja a napi 7 eurót.

– Ilyen esetekben lehet nagyon hasznos, ha van utasbiztosításunk. Általában a biztosítók a síelést, sokan a snowboardot is, az alapbiztosítás részeként helyezik el. Arra kell figyelni, hogy még az indulás előtt, tehát külföldi út esetén a magyar határ átlépése előtt megkössük a szerződést, mert különben nem érvényes. Érdemes ellenőrizni, hogy helikopteres mentés van-e az adott módozatban, és annak összege limitált-e. Ugyanez igaz a kórházi költségekre és az ellopott vagy elvesztett felszerelésre is – jelentette ki lapunk érdeklődésére Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének sajtófőnöke.

Külön probléma lehet, ha úgy szenved valaki balesetet, hogy elhagyja a kijelölt pályát. Ilyenkor a térítésből a legtöbb biztosító ki is zárhatja a balesetet szenvedőt, ugyanis ha valaki pályán kívül akar síelni, mindenképpen érdemes extrém sportokra érvényes biztosítást kötni – már napi 1300 forint körüli áron megfelelő terméket találni –, amely ennek a kockázatát is fedezi.

– Arra mindenki figyeljen, hogy a felelősségbiztosítás is része legyen a szerződésnek, hiszen ha mi okozunk másoknak kárt vagy balesetet, azért perelhetők vagyunk, és a károsultak egyre gyakrabban élnek is jogaikkal. Pervesztesként pedig meg kell téríteni a közvetlen anyagi károkon túl adott esetben a munkából való kiesés miatt elmaradt jövedelmet, az eljárási költséget, valamint a jogi képviselet díját is – közölte Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke, aki hozzátette: arra sem árt figyelni, ha a felszerelést bérelni akarjuk. Ilyenkor több szempont alapján válasszuk ki a megfelelőt; mindenképpen karbantartott, viszonylag új felszerelést válasszunk, és figyeljünk oda, hogy a léc vakszolva legyen. – Mindig a tudásunknak megfelelő pályát válasszunk, főleg akkor, ha gyermekeink is velünk tartanak. Több kesztyűt és síbotot, valamint sisakot vigyünk magunkkal, és ne hagyjuk itthon az arckrémet sem – hívta föl a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.