Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Budapest olcsó, csak nem nekünk

Egyre kevésbé tartják a lépést a hazai fizetések az ingatlanok áremelkedésével.

Illés József
2018. 01. 03. 8:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az utóbbi években alaposan elszálltak az árak, Budapest lakásai még megfizethetőnek számítanak az európai fővárosok között. A magyar fővárosnál csak a horvát, a szerb, a bolgár, a ciprusi és a román olcsóbb. Ugyanakkor a budapesti lakásárak kevésbé megfizethetők az itt élőknek, mint a prágaiak vagy a varsóiak az ott lakóknak – derül ki az Otthon Centrum és a Global Property Monitor elemzéséből. Az ingatlanos portál adatai szerint Svájc, az Egyesült Királyság és Franciaország fővárosában, illetve fontosabb pénzügyi központjaiban találhatók a legdrágább lakások. Ott átlagosan 2,1–4 millió forint az otthonok egy négyzetméterre vetített ára, míg Londonban ennél is több, 6,3 millió forint. Eközben 2017. január–november között a magyar főváros V. kerületében kellett a legtöbbet fizetniük a lakásvásárlóknak az adásvételi szerződések alapján: a használt lakások négyzetmétere átlagosan 884 ezer forintért, míg az új építésűeké lényegesen többért, 1,4–1,8 millióért kelt el. A belső pesti kerületekben 460–580 ezer forint között alakultak a négyzetméterárak.

A közép-európai fővárosok közül Bécs a legdrágább, az osztrák statisztikák szerint négyzetméterenként – elhelyezkedéstől függően – 1,1–2,3 millió forintot kell fizetni az ingatlanokért. A Lengyel Nemzeti Bank adatai alapján Varsóban az átlagos lakásár alig változott az utóbbi egy évben. A belvárosban 785 ezer forintnak megfelelő zlotyt adnak a vásárlók egy négyzetméterért, míg a külső kerületekben 520 ezer forintot. Prágában a belvárosban négyzetméterenként 1,2 millió, a külső kerületekben 784 ezer forint volt a lakások átlagos ára. Pozsonyban viszont 590–820 ezer forintot kell fizetni egy lakás négyzetméteréért.

A statisztikák alapján a 2014-ben kezdődő lakáspiaci fellendülés nyomán a magyar főváros egyértelműen felzárkózik a visegrádi országok fővárosaihoz az árait tekintve, és a prémium szegmensben már Bécshez is közelít. Ám az átlagos lakások tekintetében az árszint még alatta van az osztrák fővárosénak. Ez pedig Budapesten további dráguláshoz vezethet. A Jobseurope.net felmérése szerint a lakásárakkal ellentétben az átlagos jövedelem, azaz a nettó fizetések terén Budapest igencsak a sor végén áll. Jelenleg Varsóban, Prágában, Pozsonyban is magasabb az elkölthető nettó havi jövedelem átlaga, mint a magyar fővárosban, Bécsről nem is beszélve, ahol az átlagfizetés a budapesti többszöröse. Ez pedig azt is jelenti, hogy a fővárosi lakásárak kevésbé megfizethetők az itt élőknek, mint a prágai vagy a varsói árak az ott élők számára. A fajlagos lakásárat a havi jövedelemmel összevetve a legkevésbé megfizethető lakások Londonban, Bécsben, Rómában és Párizsban találhatók.

Az Ingatlan.com lakáskereső portál ugyanakkor megállapította, hogy a hazai lakásárak között is óriási, akár ötvenhatezerszeres különbségek tapasztalhatók. Tavaly 5,6 milliárd forintos árával egy Andrássy úti kastély volt a legdrágább ingatlan. A legalacsonyabb áron pedig egy tápióbicskei házat értékesítettek: mindössze százezer forintot kértek érte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.