Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hamarosan beköszönt hazánkban a jégcsarnokok korszaka

Még nem dőlt el, milyen sportágak használhatják majd a tervezett Nemzeti Korcsolyázó Központot.

B. Molnár László
2018. 01. 04. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon úgy tűnik, hogy Magyarország világviszonylatban is egyre jobban áll majd az egy főre jutó alapkövek tekintetében. A Nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program alapján a 2016–2017-es tanév végéig 38 milliárd forintból 24 tanterem, 25 tornaterem, 25 tanuszoda és öt komplett iskola épült volna fel. Ezek egy részének alapkövét le is rakták – a legtöbb esetben nagy ünnepségek és kormánytagok jelenlétében –, ám például a gazdagréti uszoda alapkövéről mára azt sem tudják, hogy hol van. Ennek ellenére újabb alapkőletételi hullám várható, igaz, ezúttal jégcsarnokok, jégpályák építéséről szólnak a hírek. Előbb Győrben került sor az ünnepélyes pillanatra, miután a Kisalföld fővárosában a tervek szerint nettó egymilliárd forintból építenek új, télen-nyáron használható műjégpályát a már meglévő, sátorral fedett műjégpálya mellett. A csarnok négyezer négyzetméter alapterületű lesz, 1900 nézőt tud majd befogadni, és a pálya területe (58x28 méter) alkalmas a felnőttbajnokságok megrendezésére is. – Az idén őszre 70 százalékban társasági nyereségadóból elkészülő beruházástól elsősorban azt várjuk, hogy a jelenleg utánpótlás-neveléssel foglalkozó klubunk felnőttcsapatot is indíthasson a hazai hokibajnokságban – mondta az MTI-nek Bera Attila, a Győri Nemak-Dana ETO HC alelnöke.

Nemrég hasonló ünnepség volt Szombathelyen, ahol több mint 2,2 milliárd forintos beruházással szintén fedett műjégpálya épül, amelyet a helyi Tófürdő területén már meglévő szabadtéri műjégpálya mellé álmodtak meg. Az új, 450 főre tervezett fedett jégcsarnok 60x30 méteres pályája alkalmas lesz jégkorongmérkőzések és rövid pályás gyorskorcsolyaversenyek megrendezésére. – Taoforrásból és támogatásokból származik a fejlesztéshez szükséges pénz 70 százaléka, a maradék 30 százalék önerőt pedig a terület megvásárlásával sikerült felmutatnunk – közölte az MTI-vel Zelevics Ferenc, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorongklub elnöke.

Egy augusztus 28-án megjelent kormányhatározat alapján pedig már az is biztosra vehető, hogy 2021-re megépül a Nemzeti Korcsolyázó Központ a budapesti Papp László-aréna mögötti részen, a Millenáris Velodrom és a Kisstadion elbontásával. Kósa Lajos, a Modern városok program végrehajtásáért felelős tárca nélküli miniszter, egyben a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Bord Építész Stúdió nyerte el a tervpályázatot, és az általuk leírt költség alapján a beruházás 43 milliárd forintos lesz. A kormányhatározatban szerepelt az is, hogy az előkészületekre 1,6 milliárd forintot különítettek el, és ez az összeg is benne van a teljes költségben. A győztes pályázóval 2018 januárjában köthet szerződést a beruházást a Magyar Országos Korcsolyázószövetséggel konzorciumban végző Nemzeti Sportközpontok. A létesítménynek egy fedett hosszú pályás, 400 méteres gyorskorcsolyapályából, négy, egyenként 30x60 méteres, jégkorongozásra, rövid pályás gyorskorcsolyára és műkorcsolyára alkalmas jégpályából, valamint a kiegészítő létesítményekből – öltözők, edző- és kondicionálótermek – kell majd állnia, de ugyancsak itt kap otthont az az akadémiai központ is, amely a magyar gyors- és műkorcsolya fejlesztését szolgálja majd.

Kósa már a bejelentéskor jelezte, a 43 milliárdos költség vélhetően nem a végleges adat, arról majd csak az engedélyes tervek elkészültével érdemes beszélni. Ám azóta kiderült, nem ez az egyetlen probléma, ugyanis lesz olyan sportág – például a curling –, amely az első ígéretek ellenére sem kap helyet a központban. Igaz, a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervezési programja nem végleges, vagyis még nem dőlt el, mely sportágak használhatják – noha rövidesen szerződnek a kivitelezésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.