Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hónapokig húzhatja az MNB Mészárosék ellenőrzését

A CIG Pannónia részvényeinek felvásárlása kapcsán merült fel a bennfentes kereskedelem gyanúja.

Wiedemann Tamás
2018. 01. 04. 5:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank monitoringrendszere is észlelte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. törzsrészvényei forgalmának növekedését – ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte, miután egy magánszemély bejelentést tett bennfentes kereskedés gyanúja miatt.

A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. tavaly december 12-én jelentette be, hogy 8,2 milliárd forint értékben felvásárolná a CIG Pannónia Nyrt. részvényeinek 24,85 százalékát. Az ügylethez az MNB engedélye szükséges, ezért a tényleges tulajdonszerzés csak később valósulhat meg. A Zoom.hu értesülése szerint a közérdekű feljelentésiről ismert Tényi István annak apropóján tett bejelentést, hogy a CIG részvényeinek értéke hirtelen emelkedésnek indult. A jegybank azonban azt is közölte Tényivel, hogy bár az MNB is érzékelte az árfolyam hirtelen emelkedését, ez még nem jelenti azt, hogy meg is indul a vizsgálat. A jegybank ugyanis az adatok begyűjtését kezdte csak meg – kiderítendő, hogy a „bennfentes kereskedelem gyanúja megalapozott-e, és fennállnak-e a piacfelügyeleti eljárás indításának feltételei”.

A lapunknak korábban nyilatkozó szakemberek nem sokkal az ügylet nyilvánosságra kerülése után arra hívták fel a figyelmet, hogy már a december 12-i bejelentés előtti napon is olyan részvénymozgások voltak a biztosító papírjainak piacán, illetve olyan áremelkedés történt, amit a „rendes” piaci információk nem indokolnak. Úgy vélték, hogy ennek kapcsán felmerülhet a bennfentes kereskedés gyanúja – ami viszont büntetendő cselekmény. A cég részvényeinek árfolyama a bejelentés előtt egy hónappal emelkedni kezdett, a papír 281 forintról kezdett drágulni, a felvásárlási szándék bejelentésekor 339 forinton állt, majd tovább menetelt a 365 forintos szintig. A CIG ezt megelőző néhány hónapos tőzsdei tevékenysége ugyanakkor nem indokolt ekkora emelkedést, korábban az árfolyam csak 1-2 százalékos növekedést produkált. Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke már akkoriban elmondta, hogy a bejelentést megelőző napi 7 százalékos árfolyam-emelkedés megérne egy vizsgálatot a MNB részéről.

– Nem kell azonban sokat várni a jegybank adatgyűjtésétől, hiszen szervezetünk tavaly nyáron a Konzum Nyrt. felvásárlásával kapcsolatban is bejelentést tett, és az MNB vizsgálata közel hat hónapja nem jutott eredményre. Legalábbis mi nem kaptunk róla értesítést – mondta lapunknak Dióslaki Gábor. A jegybanknak elvileg hat hónapja van vizsgálódni, de a procedúra meghosszabbítható. Az MNB lényegében két jelenséget vizsgálhat. Ha egy befektető egyre magasabb áron vásárol és elad, akkor az árfolyam-befolyásolás klasszikus esetét valósítja meg. Emellett létezik az úgynevezett bennfentes kereskedés, amikor egy befektető olyan információhoz jut, amelynek birtokában „meg tudja jósolni” egy-egy részvény lehetséges árváltozását, mielőtt az információ – például felvásárlás – nyilvánosságra kerül. Ez jogszabályellenes, vagyis a pénzügyi felügyeletnek lépnie kell. Dióslaki Gábor szerint egyébként sem egészséges, sőt összeférhetetlen, hogy a Budapesti Értéktőzsde az MNB tulajdonában van, miközben a pénzügyi felügyelet a jegybank hatáskörébe tartozik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.