Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kvótaper: Brüsszel harcba száll Orbán Viktorék ellen

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság hazánk, valamint Lengyelország és Csehország ellen.

MN
2018. 01. 04. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menedékkérők áthelyezéséről szóló uniós előírások megsértése miatt kötelezettségszegési eljárásokat indított az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága előtt Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen – közölte portálunkkal az uniós bíróság.

2017 szeptemberének elején az Európai Unió Bírósága elutasította a magyar és a szlovák kormány keresetét, amelyben a két ország vitatta a menedékkérők áthelyezésnek jogszerűségét. Pozsony akkor azt közölte, hogy beletörődnek a döntésbe, a magyar kormány viszont nem adta fel, és tovább harcolt.

A magyar kormány akkori érvelése szerint az Európai Unió Bíróságán politikai döntés született, ami felháborító és felelőtlen. „A politika megerőszakolta az európai jogot” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta, „az igaz csata csak most kezdődik el”, Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit.

A miniszter azt is mondta, hogy a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel. A döntés – az alapszerződésekkel ellentétesen – kimondja az Európai Bizottság hatalmát az uniós tagállamok felett, jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: ez elfogadhatatlan, és mindent megtesznek azért, hogy „megvédjék az országot”.

Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön leszögezte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kvótapernek ne legyen semmilyen hatása Csehországra. A kormányfő az MTI beszámolója szerint azt mondta, meg akarja vitatni a kérdést az Európai Bizottság elnökével. „Nem tartom ugyanis normálisnak, hogy az Európai Bizottság ellenünk eljárást indított, de ez nem érinti azokat az országokat, amelyek befogadtak tizenkét úgynevezett migránst” – fogalmazott. Hozzátette, hogy január 29-én Brüsszelben találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy megvitassa vele a problémát.

Leszögezte: Csehország elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását. Rámutatott, hogy hasonló álláspontot fogalmazott meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is. „Szintén az a véleménye, hogy a kvóták nem hatékonyak” – jelentette ki Babis. Hozzátette, hogy tárgyalásokat folytat majd annak érdekében, hogy a V4-ek kvótákat elutasító álláspontjához más országok is csatlakozzanak. A cseh parlamenti pártok a menekültkvóták elutasításában egységesek, és támogatják a kormány álláspontját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.