Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Nem mondott semmi botrányosat Matolcsy György

A versenyképesség javításával, a duális gazdaság megszüntetésével közelíthetünk az Európai Unióhoz.

Hajdú Péter
2018. 02. 12. 12:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas átalakulás zajlik az Európai Unióban, a régióban és azon belül a visegrádi országokban. Ennek lényege, hogy új globális korszakba lépett a világ – mondta a Lámfalussy Lectures konferencia megnyitóbeszédében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Matolcsy György kiemelte, a változás gyorsabb és mélyebb, mint bármikor korábban. A digitalizáció, a nanotechnológia, a robotizáció, a 3D-technológia mind olyan új irányt jelent a társadalomnak, amely a teljes életet áthatja, így a gazdaság-, a monetáris és a geopolitikának is reagálnia kell a fejlődési irány új mozzanataira.

Nagy Márton MNB-alelnök 12 pontban foglalta össze, milyen eszközökkel válaszolt hazánk a gyorsan változó világ kihívásaira, amelyekkel igyekezett megteremteni a fenntartható fejlődést, illetve a közeledést az unió vezető országainak fejlettségéhez.

Kiemelte, Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, az adórendszerben a munkát terhelő adókról a forgalmi jellegű adókra helyeződött át a közteherviselés súlya, aminek hatása érezhető a munkaerőpiacon és a fogyasztásban egyaránt. Nagy szerint mindez úgy történt, hogy közben többletet mutat az államháztartás egyenlege, s ennek köszönhetően jelentősen sikerült csökkenteni az államadósság-rátát. Ennek hatására csökkent a folyó fizetési mérleg deficitje, sőt pozitívumba fordult, s így megszűnt a korábbi időszakra jellemző ikerdeficit.

A fiskális változásoknak köszönhetően megnyílt a lehetőség a monetáris fordulatra. Ennek fontos részét képezte a növekedésihitel-program, amelynek segítségével a kis- és a közepes vállalkozások megszabadulhattak devizahiteleiktől, s lendületet kaphatott a hitelfelvétel is. Az alelnök felhívta a figyelmet, hogy már két számjegyű a hitelezés bővülése a vállalkozói szektorban.

Nagy Márton hangsúlyozta, a korábbiakkal szemben a jegybank mostani vezetése nem a mérlegfőösszeg nagyságára, hanem összetételére helyezte a hangsúlyt, s így sikerült elérni, hogy a mérlegfőösszeg csökkenése mellett lazítani tudtak a monetáris politikán. Végül kiemelte, az elmúlt évek 3-4 százalékos gazdasági növekedése megteremtheti a felzárkózás alapját, igaz, nem tudni, mennyire lesz fenntartható a folyamat, az azonban biztos, hogy komoly szerepe lehet benne a fiskális és a monetáris politika változásának.

Palotai Dániel, a jegybank ügyvezető igazgatója a monetáris politika nem hagyományos eszközeiről beszélt, amelyeknek szerepük volt abban, hogy stabilizálódott a gazdaság. S bár 2013-ban sokan azt jósolták, hogy lehetetlen a kamatvágás összeomlás nélkül, mégis sikerült, s ennek, valamint a laza monetáris eszközöknek köszönhetően sikerült elkerülni a deflációt. Az infláció pedig a 3 százalékos cél közelében alakul, ami lehetőséget ad a laza monetáris politika folytatására. Kiemelte, jelentősen könnyített a gazdaság helyzetén, hogy a devizakitettséget (devizában számontartott adósságot) sikerült ötvenről húsz százalékra mérsékelni. Végül kiemelte, a jegybank összetett monetáris eszköztárának alkalmazásával szeretnék növelni a magyar gazdaság növekedési erejét s fenntarthatóvá tenni a felzárkózást.

Virág Barnabás ügyvezető igazgató ez utóbbiról beszélve elmondta, a régióban egyelőre nem sikerült elérni e kettős célt, ezért van még bőven teendő, amelyhez a monetáris politikának is hozzá kell tennie a magáét. Kiemelte, érdemes az ázsiai, skandináv példákat, illetve Lengyelország sikereit tanulmányozni, mert sokat lehet tanulni belőlük. Ezek felhasználásával a cél elkerülni a közepes fejlettség csapdáját, ami eddig sok ország közül mindössze egy tucatnak sikerült. Akkor lehet kilépni a csapdából, ha a tőkeintenzív fejlődés útjára lép az ország, vagyis emelni kell a termelékenységet és a versenyképességet, ami elképzelhetetlen innováció és a megfelelően képzett munkaerő nélkül, ez utóbbi pedig az oktatás átalakítása nélkül.

Nem egyszerű a feladat, mert meg kell állítani a negatív demográfiai folyamatokat és a folyamatos kivándorlást. Emelni kell a hozzáadott értéket a magyar gazdaságban, illetve meg kell szüntetni duális gazdaságot, azaz csökkenteni a nagy- és a kisvállalatok közötti termelékenységbeli különbséget. El kell kerülni a pénzügyi csapdát: meg kell találni azokat a forrásokat, amelyekkel finanszírozni lehet a magyar gazdaságot a csökkenő vagy megszűnő uniós támogatások világában.

Ahhoz, hogy mindebben sikeres legyen az ország, figyelembe kell venni a globális megatrendeket, amelyek jelenleg irányítják a világgazdaságot. Így az új középosztály felemelkedését elsősorban Ázsiában, az ipari forradalom 4.0-t, azaz a robotika és a digitalizáció térhódításával jellemezhető új világot, illetve a gazdasági erőközpont keletre vándorlását. Kiemelte, hogy a tartósan alacsony kamatok időszaka következhet, ami ösztönözni fogja a befektetéseket. Virág szerint a fenntartható felzárkóztatáshoz az államnak növekedésbarát környezetet kell teremtenie, továbbfejlesztenie az adórendszert, erősítenie az e-kormányzást, új ipar- és exportstratégiát kell kidolgoznia, erősítenie kell az innovációt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.