Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Százak sztrájkoltak az egyik miskolci Bosch-gyárban

A cég másik telephelye nem vett részt a munkabeszüntetésben.

MN
2018. 02. 12. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén a sztrájkhoz 508 dolgozó csatlakozott a vállalat több mint 2200 állandó munkavállalója közül.

A Bosch másik, kéziszerszámokat gyártó telephelye nem vett részt a sztrájkban – tette hozzá.

Közlése szerint a Bosch-csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírásokat maradéktalanul betartva emeli a munkások fizetését. A béreket úgy határozzák meg, hogy a dolgozók korrekt pénzt kapjanak, emellett az „éles piaci versenyben a versenyképességünk megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe” – tette hozzá.

Mint emlékeztetett, a 2018-as béremelésről decemberben kezdték a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel. A Bosch-csoport magyarországi telephelyein a 2018. évi bér átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedett. A konkrét mértékek vállalatonként és tevékenységi területenként eltérők, amit az adott vállalat eredménye is befolyásol, és függ az egyéni teljesítménytől is.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél az egyeztető tárgyalások december 21-én zárultak, de megegyezés nem született, így a munkáltató döntött a béremelés mértékéről. Ennek ellenére a szakszervezet január 25-én újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni a miskolci autóipari gyár vezetőségével.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a dolgozók 99 százaléka a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta, az emelt bérek kifizetése a szokott időben megtörtént. A gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül hűségbónuszt is bevezettek – ismertette Ficzere Ferenc.

Janik Tamás, a szakszervezeti tömörülés elnöke az MTI-vel közölte, hogy sikeres munkabeszüntetést szerveztek a miskolci kft.-nél.

Ismertette, hogy a műszakban lévő fizikai dolgozók 90 százaléka részt vett a sztrájkban, és a termelés két órára megállt. A munkavállalók egyértelműen kiálltak amellett, hogy a vállalat által differenciáltan végrehajtott, 9 százalékos béremelés nem elegendő.

A szakszervezet ilyen mértékű támogatás mellett továbbra is követeli, hogy a munkáltató az általa egyoldalúan lezárt bértárgyalást újrakezdje – tette hozzá, megjegyezve: a sztrájk fegyelmezetten és békésen zajlott, ideje alatt a munkavállalók a gyár kantinjában gyűltek össze, rendzavarás nem történt.

 Az ÉTMOSZ múlt héten közölte, hogy megrekedtek a bértárgyalások. Hozzátette: az érdekvédők elkötelezettek a békés megoldás mellett, de a munkáltató a szakszervezet által kezdeményezett kollektív munkaügyi vitától elzárkózik, így nem maradt más választásuk a munkavállalóknak, mint a munkabeszüntetés nyomásgyakorló eszközéhez nyúlni. A munkabeszüntetéssel a többi között béremelést és lojalitási bónuszt szeretnének elérni a dolgozók.

Korábban a Bosch hatvani gyárában tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot a dolgozók. Később megszületett a bérmegállapodás: a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezetének (HADFSZ) elnöke azt mondta, a dolgozói érdekképviselet követeléseit nagyrészt teljesítő, kompromisszumos megegyezés jött létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.