Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az USA adja el a fegyverek mintegy harmadát a világon

Az Egyesült Államok utóbbi öt évben megerősítette vezető pozícióját a globális fegyverpiacon.

MN
2018. 03. 12. 5:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SIPRI becslései szerint a globális fegyverkereskedelem volumene 10 százalékkal bővült 2013–2017-ben, összehasonlítva a 2008–2012-es időszakkal – írja az MTI.

A legnagyobb fegyverexportőr az Egyesült Államok, amely a globális piac 34 százalékát birtokolja, és legalább 98 országot lát el fegyverrel. 2008 és 2012 között még csak mintegy 30 százalék részesedéssel rendelkezett, fegyvereladásai nagy részét harci és szállító repülőgépek teszik ki.

Más fegyverexportáló országokhoz hasonlóan Washington is külpolitikai eszközként használ fegyvereladásokról szóló megállapodásokat, amelyek közül számosat még a megelőző amerikai elnök, Barack Obama idején ütöttek nyélbe. „Ezek a 2017-ben született alkuk és jelentősebb szerződések biztosítják majd, hogy az Egyesült Államok marad a következő években is a világ vezető fegyverexportőre” – mondta Aude Fleurant, a SIPRI fegyverzeti és katonai kiadásokat vizsgáló programjának vezetője.

Az amerikai fegyverek csaknem felét közel-keleti országokba adták el, egyharmadát pedig Ázsia államaiba.

Az Egyesült Államok legfontosabb fegyverexportpiacának számító Szaúd-Arábia vette a legtöbb hadieszközt, 18 százalékkal részesülve az eladásokból.

Oroszország a globális fegyverexport mintegy 20 százalékát adja. Moszkva 47 országba szállít fegyvereket, de a kelet-ukrajnai szakadároknak is – írja a SIPRI-jelentés. Az orosz export több mint fele ugyanakkor három országba, Indiába, Kínába és Vietnamba irányul.

A harmadik legnagyobb fegyverszállító, 6,7 százalékos piaci részesedéssel Franciaország, amelyet Németország és Kína követ. A vizsgált ötéves időszakban Párizs harcirepülőgép- és hadihajóexportjával átvette Washington helyét mint Egyiptom fő fegyverbeszállítója.

Öt állam – India, Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Kína – a világ fegyverexportjának több mint harmadát vásárolta fel. Közülük 12 százalékkal emelkedik ki India, amely a vizsgált időszakban a világ vezető fegyverimportőre volt. Újdelhi fő fegyverbeszállítói Oroszország, az Egyesült Államok és Izrael.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) már tavaly, februári jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a fegyverkereskedelem a hidegháború óta nem látott szintre emelkedett a legutóbbi öt évben a világban, a fegyverek több mint felét pedig az Egyesült Államok és Oroszország szállította. A jelentés szerint a szaúdi import mintegy fele az Egyesült Államokból származott, de sok fegyvert vásárolt Rijád emellett az Egyesült Királyságtól és Spanyolországtól is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.