Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Itt járnak köztünk a Rogán szerint nem itt élő kínai kötvényesek

A 300 ezer euróért letelepedéshez jutó kínaiaknak a Direkt36 szerint eszük ágában sincs hazamenni.

MN
2018. 03. 05. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2013 óta több mint 15 ezer kínai állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon a tavaly áprilisig működő letelepedésikötvény-programon keresztül – derül ki a Direkt36 riportjából. Noha a kormány erőteljes migránsellenes kampányt folytat, a konstrukción keresztül 300 ezer euróért juthattak letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok.

Habár Rogán Antal, a program kezdeményezője az Országgyűlés igazságügyi bizottságának decemberi meghallgatásán azt mondta, hogy a kötvényvásárlók közül tudomása szerint egyetlen ember sem telepedett le az országban, a Direkt36 által felkeresett, több, ma már az egész családjával Magyarországon élő kötvényes befektető viszont hazánkban képzeli el a következő éveket.

A cikk megjegyzi, hogy noha más európai országok is ajánlanak a magyarhoz hasonló programokat külföldi befektetők számára, a magyar azért volt különösen vonzó a befektetőknek, mert a program szabályai szerint öt év elteltével visszakapják a megvásárolt kötvény árát. Ezért cserébe nemcsak a befektetők, hanem a közeli családtagjaik is letelepedési engedélyt kaphattak, amely lehetővé tette a schengeni zónán belüli szabad utazásukat is. 

Az óriási pénzeket megmozgató konstrukció igazi nyertese viszont nem az állam, hanem néhány offshore cég lett. A programot tavaly felfüggesztették, ám több kínai ügynökség honlapján továbbra is elérhetők azok a reklámvideók, amelyek magyarországi letelepedésre próbálják csábítani a kínaiakat. A hongkongi HSSDML (új nevén Hungary Immigration Consulting) jelenleg is újabb alkalmazottakat keres. A kínai ügynökségek reklámvideói között van, amelyik Budapest építészetét dicséri, más reklámok pedig hazánk magas színvonalú oktatási és egészségügyi rendszerét.

Egy 38 éves, tíz éve Budapesten lakó kínai férfi a Direkt36-nak azt mondta: a valóság elég kiábrándító tud lenni a kínaiaknak, akik a reklámok alapján úgy gondolják, Magyarország a földi paradicsom. A férfi egy kínai élelmiszerboltot üzemeltet a fővárosban, és az elmúlt évben több mint harminc, a kötvényprogramon keresztül érkező kínai családnak segített letelepedni.

Egy másik, két éve Budapesten élő, 40 éves kínai férfi azt nyilatkozta, hogy teli van kínai étteremmel a főváros, ezért ő nem kíván ilyet nyitni. Kínában mérnökként dolgozott, de egyelőre nem sikerült akkreditáltatni a papírjait Európában. Most munkanélküli, a családja a Kínából maradt tartalékokat éli fel. Azért csak név nélkül kívánt beszélni, mert attól tart, ha rosszat mond a programról, akkor az ötéves futamidő végén nem kapja vissza a családja a befizetett 300 ezer eurót. Mint mondta, nem érzik magukat biztonságban, és szerinte más kínai sem, mert nem a magyar állammal szerződtek, hanem egy random offshore céggel, és fogalmuk sincs, kik állnak mögötte. Ráadásul csak remélni tudják, hogy nem lépnek le a pénzükkel – tette hozzá a kínai férfi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.