Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Veszélyes bűnözők is magyar papírokat kaptak kötvényvásárlással

Aszad pénzembere és egy másik szír férfi, aki nemzetközi bűnszervezet tagja, letelepedési engedélyhez jutott hazánkban.

MN
2018. 03. 28. 7:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években magyar letelepedési kötvényt vásárolt több olyan személy is, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek Magyarország és az Európai Unió számára – derül ki a 444 és a Direkt36 összeállításából.

A két portálhoz több mint két hónappal ezelőtt jutott el egy feladó nélküli levél, amely több ország állampolgárainak nevét tartalmazta. Az ismeretlen feladó szerint az ebben felsorolt személyek részt vettek a magyar letelepedési kötvényprogramban. Miután megbizonyosodtak arról, hogy a levél valódi, úgy döntöttek, hogy csak azoknak a nevét hozzák nyilvánosságra, akiknél ehhez közérdek fűződik.

Egy olyan szír állampolgár, Salmo Bazkka is letelepedési kötvényhez jutott, akit az olasz hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy egy nemzetközi, pénzmosással foglalkozó bűnszervezet tagja. A cikk szerint azonban 2017. november végén elfogtak három szíriai állampolgárt Magyarországon, akik a gyanú szerint egy nemzetközi bűnszervezet Magyarországon tartózkodó tagjai voltak, a portál úgy tudja, hogy e csoport egyik tagja volt Bazkka is.

A szír férfi egyébként húsz éve kezdett üzletelni Magyarországon, ruhákat adott-vett, alapított egy bt.-t is, majd vásárolt egy házat Pesterzsébeten. Majd tavaly még egy pénzváltó céget is csinált.

A másik veszélyes bűnöző, aki hazánkban letelepedési kötvényhez jutott, szintén szír állampolgár, Atiya Khoury, aki szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, az amerikaiak szerint ugyanis ő Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik legfontosabb pénzembere. Az amerikaiak szerint a férfit emberi jogi jogsértések miatt is felelősség terheli. A szankciós dokumentumok szerint Atiya Khoury a tulajdonosa és üzemeltetője egy pénzügyi szolgáltató hálózatnak, amely pénzváltással és készpénzküldéssel foglalkozik, a cikkben az áll, hogy az amerikaiak szerint ezen a hálózaton keresztül fizetett például üzemanyagért a szír kormány, a tranzakciók után pedig Khoury jutalékot kapott. Ráadásul összedolgozott egy olyan férfival is, aki segített üzemanyagot vásárolni az Iszlám Államtól a szír kormányerők számára.

A 2013–2017 között működő kötvényprogram keretében összesen 19 865 külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, egyharmaduk kötvényesként, a többség hozzátartozóként. A kötvényigénylők 300 ezer euró, ötéves futamidejű kölcsönt nyújtottak a magyar államnak, cserébe ők és családjuk korlátlan ideig szóló letelepedési engedélyhez jutottak, amivel az Európai Unió területén is szabadon mozoghatnak. A kötvényeket kizárólag az Országgyűlés – akkor még Rogán Antal (Fidesz) jelenlegi kabinetminiszter által vezetett – gazdasági bizottságában kijelölt, tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek értékesíthették a vevőknek, de a letelepedési engedély kérelmezési folyamata a magyar külképviseleteken zajlott. Az engedélykérők esetében meghatározott ellenőrzéseket végeztek, amelyekben a bevándorlási hivatal felkérésére részt vett a magyar rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.