A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Siófok az új Felcsút: milliárdos üzlet vagy valami más zajlik a Balaton-partján

Multifunkcionális csarnok, világsztárok és végtelen mennyiségű pénz ellenére hetedik hely a női kézilabda-bajnokságban.

B. Molnár László
2018. 04. 04. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő költekezésbe kezdett az utóbbi időben a Siófok női kézilabdacsapata, amely 2012-ben bronzérmes volt, de jelenleg csak a bajnokság hetedik helyén áll. Egyrészt nemrég átadták a Balaton fővárosának a hárommilliárd forintból megépült, 1500 néző befogadására alkalmas Kiss Szilárd Sportcsarnokot, amely sport-, kulturális és egyéb események megtartására is alkalmas, és a kézilabdacsapat új otthona lesz.

Másrészt olyan játékosok érkeztek vagy éppenséggel érkeznek a csapathoz, hogy a nevek alapján kész világválogatott vált vagy válhat a Siófokból. A 2014-es esztendő óta különböző – dán, francia, horvát, román vagy szerb – válogatottak erősségei érkeztek a Balaton partjára, akik között megtalálható több világbajnok, Bajnokok Ligája- (BL-) győztes és EHF-kupa-győztes is. A szezon végén, nyártól érkezik a csapathoz a BL-győztes Vardar két korábbi sztárja, Andrea Penezic és az orosz világbajnok Tatyjana Hmirova, valamint 2009 óta a kilencedik edző, a norvég Larvikkal 2011-ben BL-t nyert tréner, Tor Odvar Moen. Hogy minderre honnan van pénz, az rejtély, hiszen például a 32 éves Penezicet a Fradi is szerette volna leigazolni, ám kiderült, a siófoki kassza mélyebb, mint az évek óta a BL-ben edződő zöld-fehéreké.

Mindenesetre sokan azt állítják, a csapat tulajdonosa és ügyvezetője, Fodor János épp olyan emberekkel van jóban, akikkel mostanság kell: így például az ő cége adta el Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségének a Balaton-parti rádiót, a Part FM-et. A már említett csarnok építési munkálataiban pedig alvállalkozóként olyan cégek voltak jelen, mint Orbán Viktor veje, Tiborcz István egykori cége, az Elios Zrt. vagy a stadionépítésekből ismert kormányközeli West Hungária Bau. A fővállalkozó amúgy a négyfős, budapesti székhelyű Peszter Építőipari és Kereskedelmi Kft. volt, amelynek ügyvezetője, a helyi Baller András neve megegyezik a Siófoki Kézilabda Clubnál a felnőtt- és utánpótlás-vezetői asszisztensének nevével. A csapat szponzoraiként pedig olyan cégek neve tűnt fel a reklámtáblákon, mint a Magyar Építő, a ZÁÉV, a Földgázszolgáltató Zrt. és az állami Szerencsejáték Zrt.

Ugyanakkor a társaságiadó-kedvezmény (tao) rendszerét is alaposan kihasználták a siófokiak, hiszen 2015-ben több mint másfél, míg 2017-ben több mint hárommilliárd forintot hagyott jóvá a szövetség a sportágfejlesztési program keretén belül. Érdekesség, hogy három éve 160,4 millió forint ment el az utánpótlás-nevelés feladatainak ellátására, míg tavaly már 278,7 millió forintot kaptak ugyanerre a célra, amelyből a programban részt vevő sportszakemberek személyi jellegű ráfordításai meghaladták a 111 millió forintot. Ez már akkora összeg, amelybe sok minden beleférhet. Mivel 200 gyermek kézilabdázik a klub színeiben, így sokan azt vallják, nem világválogatottra, hanem az utánpótlás képzésére kellene a fő energiát fordítani.

Szabados Gábor szerint a nevek alapján a világ legerősebb női kézilabda-bajnoksága a magyar, és a siófoki példa inkább egy tünete a sportágban uralkodó helyzetnek, nem pedig kirívó esete. „Sajnos a női kézilabda eljutott oda, hogy a gazdasági ereje nagyobb, mint a szakmai színvonala, így a közterhekben nyújtott jelentős kedvezményeknek – például az ekhós adózásnak – köszönhetően is számos légióst igazolhatnak a csapatok. Köztudott, hogy a női kézilabda esetében kisebb egy csapat költségvetése, mint a férfiaknál, de úgy vélem, Siófokon nem piaci alapon érkeznek a pénzforrások, hiszen a város mögött sem lélekszámban, sem gazdasági tényezőben nincs olyan erő, ami ezt a költekezést lehetővé tenné” – tette hozzá.

Méregdrága stadiontervek

Immár nyilvános, hogy a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő, 15 hektáros területen felépülő Budapesti Atlétikai Stadion teljes körű tervezését a Napur Architect készítheti el nettó 4,7 milliárd forintért. Az iroda tervezte a Duna Aréna uszodát, megnyerte a Néprajzi Múzeum új épületének tervpályázatát. A stadion befogadóképessége 15 ezer fő lenne, de a tervek szerint 55 ezer fősre bővíthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.