A bővülés magával húzza a kkv-kat is

A magyar gazdaság jelenlegi és jövőbeni teljesítménye lehetőséget ad arra, hogy segítséget kapjon a hazai kis- és középvállalkozói szektor a felzárkózáshoz az európai uniós versenytársaikhoz.

Magyar Nemzet
2019. 02. 14. 9:37
null
Elkerülhetetlen a technológiai korszerűsítés a szektorban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős segítséget jelent a magyar kis- és középvállalkozásoknak, hogy a magyar gazdaság az Európai Unió bővülésének motorjává vált – nyilatkozta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke. A szakember szerint a cégeknek is fel kell készülniük egy nehezebb időszakra, amikor kevesebb uniós forrás érkezik az országba.

A magyar gazdaság jelenlegi és jövőbeni teljesítménye lehetőséget ad arra, hogy segítséget kapjon a hazai kis- és középvállalkozói szektor a felzárkózáshoz az európai uniós versenytársaikhoz – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke az MTI-nek, miután nemrégiben értékelték a vállalkozók helyzetét. Hangsúlyozta, örülnek annak, hogy a magyar gazdaság lendületbe jött, tavaly az utolsó negyedévben a magyar GDP öt százalék feletti növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest, és az Európai Unió bővülésének motorjává vált.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy még mindig bőven van tennivaló a hazai kkv-szektor felzárkóztatásáért, hiszen rendkívül alacsony szintről indult a folyamat a rendszerváltás után, és még most is negyven százalék körüli a termelékenységi mutatójuk. Megközelíteni sem tudják a bérek, a versenyképesség, a minőség, a technológiai korszerűsítés területén a fejlett országok kkv-szektorának színvonalát – hívta fel a figyelmet Vadász György.

Elkerülhetetlen a technológiai korszerűsítés a szektorban
Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Iparszövetség elnöke szerint arra lehet számítani, hogy a következő európai uniós fejlesztési ciklusban Magyarország is kevesebb támogatást kap, ezért a csökkenő anyagi lehetőségekből a minőségi fejlesztésekre kell törekedni. Ne az legyen a fő szempont, hogy új gyárak épüljenek, hanem az, hogy az üzemekben korszerű technológiát, gépsorokat használjanak, amelyek kiváltják a kézi munkaerőt.

A digitalizáció, a robotizáció nem megy a foglalkoztatottság kárára, mert még mindig vannak a gazdaságnak olyan területei, mint például a szolgáltatás, a vendéglátás, az idegenforgalom, amelyek munkaerőhiánnyal küzdenek – mondta Vadász György. Hangsúlyozta, egyre több hazai mikro- és kisvállalkozás tudott előrelépni a versenyképesség területén, termékeit, szolgáltatásait már a nemzetközi piacon is el tudja adni. A versenyhátrány leküzdésében kedvező változást jelentenek az adózásban bevezetett könnyítések, ugyanakkor a magyar bérterhek még mindig magasak, de talán ebben is lesznek változások.

Nehéz időszak jön, ám remélhetően a magyar gazdaság lendületben marad, a piac tisztulni fog, és olyan felemelkedés lesz a gazdaságban, amely lehetővé teszi, hogy a családok magasabb életszínvonalon, jobb kereseti viszonyok mellett, kedvező piaci feltételek között tudnak majd boldogulni – fogalmazott Vadász György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.