A fiatalok már más szemlélettel gazdálkodnak

A vidéki élet népszerűbbé tétele, a fiatal gazdálkodók és a generációváltás elősegítése kiemelt célja a kormánynak — hangsúlyozta Nagy István az Agrya konferenciáján. Az agrárminiszter szerint a kormány feladata garantálni a célokhoz szükséges kormányzati támogatást, míg a fia­taloknál a gazdálkodással járó felelősség felvállalása a kulcskérdés.

Nagy Kristóf
2019. 02. 23. 13:16
null
A GPS-alapú földművelés és a modern technológiák használata alapvető igény a megújuló mezőgazdaságban Fotó: Mátrai Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nemzeti ügy az agráriumban a generációváltás kérdése, mivel a vidék jövője a fiatalok kezében van – hangsúlyozta pénteken Nagy István agrárminiszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) konferenciá­ján. Kiemelte: a fiatalok felmenőikhez képest már egy másfajta gondolkodásmódot képviselnek, nekik a táblagép, a GPS-alapú földművelés, a digitális technológiák alapvető fontosságúak. Az új generáción múlik, hogy a továbbiakban is lesz-e, aki vállalja a gazdálkodással járó felelősséget.

Nagy István a generációváltás okozta nehézségekkel kapcsolatban elmondta, egy tavalyi felmérés szerint a 22 és 53 év közötti két generáció együttesen is kisebb arányban, 31 százalékban tervezi azt, hogy a következő öt évben átvenné egy gazdaság irányítását, míg az 53 év felettieknél önmagában magasabb, 34 százalék volt ez az arány. A számok tehát azt bizonyítják, még mindig lassan halad a generációváltás az agráriumban.

– Nem elegendő csupán előrelépnünk, helyette egy hatalmasat kell ugranunk. A kormánynak így kiemelt feladata, hogy garantálja az eredményes gazdálkodáshoz szükséges feltételeket – hangsúlyozta az agrártárca vezetője. Felidézte, az ehhez szükséges munka már tart: a következő években határozott cél, hogy a mostaninál százezer hektárral nagyobb területen öntözhessenek a gazdálkodók, mivel az eredményes mezőgazdasági munka alapfeltétele, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű víz legyen. Ennek elősegítésére tavasszal kezdi meg a munkáját a nemzeti öntözési központ, amelynek elsődleges feladata a termelők segítése a gazdaságilag és környezetileg is fenntartható öntözéses gazdálkodás megvalósításában.

A GPS-alapú földművelés és a modern technológiák használata alapvető igény a megújuló mezőgazdaságban Fotó: Mátrai Dávid

Nagy István kiemelte az osztatlan közös földtulajdonok problémáját is, ami gúzsba köti a magyar mezőgazdaságot és visszaveti a versenyképességet is. A helyzet rendezését segítő törvénycsomag még az idén hatályba léphet, megszüntetve az olyan anomáliákat, mint az egyhektáros földterület, amelynek csaknem háromszáz tulajdonosa van.

– A fiatalok eredményes gazdálkodását a pénzügyi támogatásokon keresztül is segíti az agrártárca – részletezte Nagy István. A Vidékfejlesztési programon belül nekik külön keret biztosított a beruházásaikhoz, beleértve a kertészeti, az állattenyésztési, az öntözésfejlesztési fejlesztéseket is. A program támogatja az induló agrárvállalkozásokat is, az ehhez szükséges kötelezettségekre eddig 1225 kérelmező 15 milliárd forint támogatást kapott.

Nagy István kiemelte: 2019 az építkezés éve, az agrártárca ezért kiemelten fontos feladatnak tartja, hogy a döntések, támogatások, beruházások segítségével a vidéki élet mind többeknek legyen vonzóbb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.