Aktívak a hazai pénztártagok

Az önkéntes pénztárak tagjai változatlanul előszeretettel gyarapítják megtakarításaikat, azzal együtt is, hogy tavaly ritka gyenge hozamokat produkált az ágazat. A pénztárszövetség álláspontja szerint a tagoknak megfontoltan kell eljárniuk — hosszú távú befektetésről van szó, így a jövőben várhatóan jön a korrekció, nem szabad elhamarkodva kiszállni a megtakarításokból. Jól mutatja ugyanakkor az aktív tagok tudatosságát, hogy tavaly rekordszintet értek el az egyéni befizetések.

Rácz Gergő
2019. 02. 14. 15:37
null
Az egészségpénztárak népszerűsége folyamatosan növekszik, tagjaik száma már 900 ezer fölé nőtt Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordévük volt tavaly a pénztáraknak. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az állami támogatással is ösztönzött egyéni befizetések összege 12 százalékkal, 70 milliárd forintra, az egészségpénztáraknál pedig 17 százalékkal, megközelítőleg 30 milliárd forintra emelkedett – mondta tegnap újságíróknak Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

A szövetséghez tartozó nyugdíjpénztáraknál a tagdíjbefizetések tavaly 13 százalékkal, 114 milliárd forintos rekordszintre növekedtek. A tagok összvagyona 2018 végén 1344 milliárd forintot tett ki, ami 1,2 százalékos emelkedést jelent. Az egy tagra jutó átlagvagyon így 1,2 százalékkal, 1,23 millió forintra gyarapodott. Ötéves összevetésben ez 48 százalékos emelkedést jelez.

Az önkéntes egészségpénztárak 9 millió alkalommal finanszírozták a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat, 46 százalékkal többször, mint 2017-ben. A tagok megtakarításaiból kifizetett összeg meghaladta a 46 milliárd forintot, ami 28 százalékos növekedést jelent. A pénztártagok így alkalmanként átlagosan több mint 5100 forintért vettek igénybe pénztári szolgáltatásokat. Az egészségpénztárak népszerűségét jelzi az is, hogy például a gyermekekkel kapcsolatos támogatások igénybevétele 76 százalékkal emelkedett. Az egészségpénztári tagok száma 2 százalékkal, mintegy 900 ezer fölé nőtt, és egy főre jutó átlagos vagyonuk közel 64 ezer forintot tett ki 2018 végén.

Az egészségpénztárak népszerűsége folyamatosan növekszik, tagjaik száma már 900 ezer fölé nőtt
Fotó: Teknős Miklós

Mint azt lapunk kérdésére Kravalik Gábor elmondta, javulás érzékelhető a tagok aktivitásában is. Immár hagyományosan nagyjából a pénztártagság fele fizet be a számlájára, a többiek nem. Az elnök szerint a vagyonnövekedésben az újonnan belépő tagok súlya mellett a valamilyen okból inaktív tagoknak egyaránt szerepük van. Kiemelte, noha tavaly kirívóan kedvezőtlenül alakultak a tőkepiaci folyamatok, ezek a hatások rendre korrigálódnak, különösen úgy, hogy a pénztári megtakarítások hosszú távra szólnak. Ezzel a tudatos tagok tisztában is vannak, de a többieket is arra ösztönzi a szövetség, hogy ne hozzanak elhamarkodott döntést csak azért, mert egy-egy évben rosszul alakulnak a hozamszintek, és tartsanak ki megtakarításaik mellett.

Jelenleg nagyjából egy-egymillió tagja van az önkéntes nyugdíj- és az egészségpénztáraknak is. Érdeklődésünkre Kravalik Gábor megerősítette: jelentős átfedés van a két csoport között, de erről nincsenek pontos adatok. Az mindenesetre kijelenthető, hogy a tevékenyen öngondoskodó csoportok jelentik a pénztártagok legtudatosabb szegmensét.

Lapunk felvetésére a szakember kifejtette: jelenleg is zajlik a Pénzügyminisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) közös munka a pénztártagi létszám felduzzasztására. Az MNB által már korábban felvázolt kép szerint a létszám megduplázásra van szükség, vagyis nagyjából további egymillió aktív állampolgárt kellene bevonni az öngondoskodási rendszerbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.