Más a kereslet, mint a kínálat

Sajátos típust jelentenek az ingatlanpiacon a régebbi építésű családi házak, amelyek eladása mindig jóval nehezebb és hosszadalmasabb, mint egy lakásé. Az elmúlt időszak áremelkedése után ráadásul a tulajdonosok is igen borsos árat kérnek értük.

2019. 02. 25. 9:29
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a vevők az észszerűen tervezett, használható méretű szobákkal kialakított, egyszintes, jó állapotú házakat keresik leginkább a budapesti és az agglomerációs ingatlanpiacon, addig az eladók valami egészen mást próbálnak értékesíteni, ráadásul rendkívül magas áron – állapította meg körképében a Balla Ingatlan. Elemzésük szerint több pesti városrészben – így például a IV., a X., a XV. és a XVII. kerületben – az árak már nem emelkednek tovább a családi házaknál, sőt az alku mértéke nő újfent.

Mint írták, az új vagy újszerű házak esetében akár öt százalékot, a korszerűtlen és húszévesnél idősebb házak esetében viszont jellemzően legalább 3-8 százalékot tudnak alkudni a vevők. A jelentősebb ráfordítást igénylő, rossz elhelyezkedésű, túlméretezett, nehezen eladható házak viszont akár két évnél hosszabb időre is beragadhatnak a piacon.

Hasonló a helyzet Dél-Budán, ahol a családi házakat elég nehéz eladni, de ha sikerül, akkor is csak jelentős árengedménnyel. A Balla Ingatlan ­régiós vezetője szerint kereslet még lenne ezekre, azonban a magas árak gyakran elriasztják a vevőket. A XI. kerületben az átlagos értékesítési idő a 80 millió forintnál olcsóbb családi házak esetében fél és egy év közé tehető.

Mérsékeltebb árakkal főleg Budapesten kívül találkozni, jellemzően minél inkább távolodunk a fővárostól, annál olcsóbbak a települések. Ez déli irányban azt jelenti, hogy Délegyházán például családi vagy ikerházakhoz akár 30 millióért is hozzá lehet jutni, ugyanez a kategória viszont Szigetszentmiklóson már 30-40 millió.

Fotó: Havran Zoltán

Budapest nyugati agglomerációjában a vevők az új építésű családi és ikerházakat is keresik, annak ellenére, hogy jelentősen emelkedtek és még mindig emelkednek az árak: amit néhány éve még 30 millió forintnál olcsóbban kínáltak, az az idén már 50 millió forint körül lehet. A régebbi építésű családi házaknál a nyugati településeken, a költözhető otthonok esetében 30-35 millió forintnál kezdődnek az árak.

Az, hogy a családi ház a legnehezebben új tulajdonosra találó ingatlantípus, már régi tapasztalat. Az Otthon Centrum (OC) tavalyi adataiból ugyanakkor az is kiolvasható, hogy a lakáspiaci fellendüléssel öt év alatt jelentősen csökkent az értékesítési idő az önálló házaknál. Ezzel együtt egy tégla építésű lakás eladásához viszonyítva nagyjából kétszer annyi ideig tart mostanában is vevőt találni egy-egy családi házra, sőt vidéki nagyvárosokban az időtartamban még számottevőbb, akár háromszoros különbség is lehet.

Az OC elemzésében azt írta, az áralku mértéke a családi házaknál a legnagyobb: a kezdetben meghirdetett ár ­jellemzően valamivel több mint tíz százalékát tudja megspórolni a vevő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.