Már az idei meggyszezonra elfogadhatja az Országgyűlés azt a jogszabálytervezetet, amely a mainál szabályozottabb körülményeket teremt a termelő és a feldolgozó között.
A tervezet célja, hogy már a szezon előtt – a meggynél május 15-ig, az almánál augusztus 1-jéig – megállapodjanak a felek a termés legalább 60 százalékára az árról vagy egy árképletről, amelyet a szezon végéig alkalmaznak, ezzel elkerülve a tavalyi almaszezonban tapasztalt botrányt, amikor a feldolgozók a léalmát jóval az önköltségi ár alatt akarták átvenni.

Fotó: Katona Vanda
– Mindenképpen üdvözölendő, hogy a kormány szabályozottabb feltételeket kíván teremteni az értékesítésben. Ám ez önmagában kevés, a termelők és a feldolgozók közötti megállapodás betartása és a szerződéses fegyelem a feleken múlik – hangsúlyozta lapunk megkeresésére Apáti Ferenc.
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke kiemelte: a mindenkori árat a kereslet és a kínálat függvényében a piac szabályozza, az Európai Unió piaca pedig nyitott. A léalma és a meggy esetén a keresletet már előre lehet látni, ám a kínálatot csak a szezon közeledtével lehet pontosan meghatározni és ennek mentén kialakítani az árat.
A kereslet az uniós piacon meglehetősen egyenletes, mivel mind meggybefőttre, mind almasűrítményre, almalére általában évről évre ugyanakkora az igény – részletezte a szakember. A kínálat egyrészt attól függ, hogy mennyi almasűrítmény és meggybefőtt maradt raktáron, másrészt az adott szezon termésétől.
Apáti Ferenc példaként említette, ha a termelő – akár kisebb raktárkészlet, akár kisebb termésmennyiség miatt – magas áron tudja értékesíteni a gyümölcsöt, az a feldolgozónak nem kedvező, mert megnöveli az előállítás költségeit.
Ugyanakkor ha a piaci árnál alacsonyabb összegben kötnek szerződést, a termelő megteheti, hogy nem hazai feldolgozónak értékesít, hanem külföldre, vagy vállalja, hogy tartja magát a szerződéshez, ám elérhető nyeresége így alacsonyabb lesz.
Ellenkező helyzetben, ha a termésnek alacsony a piaci ára, és a feldolgozó olcsón tud hozzájutni, de magasabb áron szerződik a termelővel, akkor a feldolgozó versenyképtelen módon, magasabb költségen dolgozza fel a gyümölcsöt, ezzel nyereségesen csak az uniós piaci versenytársakénál drágábban tudja eladni a feldolgozott terméket.