Nincs engedély nélküli építkezés Paks II telephelyén

Nem járul hozzá a létesítési engedély nélküli munkálatokhoz a kormány a Paks II beruházás telephelyén – derült ki abból a parlamenti dokumentumból, amely egyértelműen cáfolta a nemrégiben felreppent nem hivatalos sajtóinformációkat.

2019. 03. 11. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomerőmű új blokkjainak építése a létesítési engedély birtokában kezdődhet meg – szögezte le Süli János egy parlamenti kérdésre adott írásos válaszában. A paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Szél Bernadett független országgyűlési képviselő által benyújtott dokumentumra reagálva közölte: az építkezést kiszolgáló létesítmények kialakítása, valamint a tereprendezési munka a megszerzett építési engedélyek birtokában már ezt megelőzően elindul. – Nyilván ön is jól tudja, hogy a nukleáris ágazatot olyan szigorú előírások jellemzik, amelyek mellett az atomerőmű telephelyén még egy kerékpártároló létesítése is engedélyhez kötött – fűzte hozzá.

Süli János emlékeztetett arra is, hogy a létesítési engedélykérelmet a magyar nukleáris biztonsági hatóság mellett nemzetközi szakértők is vizsgálni fogják. Így többszörösen biztosított, hogy a Paks II erőmű minden követelménynek megfeleljen, ezáltal az egyik legbiztonságosabb európai atomerőmű legyen.

A miniszter felidézte azt is, hogy – többek között – milyen engedélyeket kell megszerezni a két új atomerőművi blokk létesítésének megkezdése előtt. Ilyen a telephely-vizsgálati és értékelési, valamint a környezetvédelmi engedély, a Magyar Energetikai és Közmű szabályozási Hivatal elvi jóváhagyása, a telephelyre és magára a létesítésre vonatkozó jogosultság. A megvalósítási megállapodások birtokában szintén a létesítés megkezdése előtt van szükség a fővállalkozói generáltervezésre és műszaki tervezésre, illetve a tervek ellenőrzésére – áll a válaszban.

A Paks II projekt jelenleg több mint 320 engedéllyel rendelkezik. A projekttársaság 2018 februárjában munkaterületet biztosított a fővállalkozó számára az első felvonulási épületek megépítésére, a szakemberek pedig ezzel párhuzamosan már a létesítési engedély iránti kérelem összeállításán dolgoznak, amely a legnagyobb és legkomplexebb engedélyezési lépés a projekt megvalósítása során – emlékeztetett a közelmúlt eseményeire Süli János. Mint írta, a mintegy 300 ezer oldalas dokumentáció feladata azt igazolni, hogy az új paksi blokkok biztonságosak lesznek, és megfelelnek a legkorszerűbb szigorú hazai és európai uniós követelményeknek. Így többek között alá kell támasztani, hogy az új blokkok képesek ellenállni egy, a fukusimai atomerőmű balesetét okozóhoz hasonló kezdeti eseménynek, vagyis az új blokkok „Fukusima-állóak” lesznek.

A képviselői kérdést egyébként Szél Bernadett azokra a sajtóinformációkra alapozta, amelyek szerint bizonyos építési műveletekhez (az alapokhoz szükséges gödör kialakításához) a létesítési engedély nélkül hozzáláthatna a főberuházó Roszatom a kormány engedélyével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.