Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Alig olcsóbb a pár éves lakás az újnál

Szólnak érvek a pár éve elkészült és az újonnan épülő lakások mellett is, mindenesetre sok helyen alig van különbség az árazásban. A 2008 után épült újszerű, akár már korszerűsítésen is áteső otthonokért ugyanis egyes városokban és budapesti kerületekben szinte ugyanannyit kér a tulajdonosuk, mint a most épülőkért. Szakértők szerint most látszik igazán, milyen hiányt jelent, hogy a 2010-es évek környékére mélypontra jutott az újlakás-építés.

2019. 04. 03. 7:32
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mivel nagyon kevés lakás épült a 2010-es évek első felében, jelenleg nagyon kevés újszerű ingatlan található a piacon. Nem véletlen, hogy sokan újként tekintenek a 2010 után épült lakásokra, sőt még a 2005–06 után épültekre is. Ezek adott esetben vonzóbbak is lehetnek a most épülteknél vagy épülőknél, hiszen az első gyermekbetegségek már kiderülnek ennyi idő alatt, ezekben már nem lehetnek a szekrényből kieső csontvázak – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember kiemelte a helyszín fontosságát is. – Egy újszerű lakásnak az újjal szemben előnye lehet az is, hogy olyan helyen található, ahol ma már fizikailag lehetetlen társasházat építeni. A felépülése óta eltelt néhány évben kiderülhetett, hogy hosszabb távon is jó, élhető környéken fekszik – fejtette ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy a lakás- és családtámogatások erős érvet jelenthetnek az új lakások mellett. Vissza nem térítendő formában ugyanis az új ingatlanokra jelentősen nagyobb juttatásokat lehet kapni, mint az újszerű, ám használt ingatlanokra.

Az Ingatlan.com adataiból egyébként az derül ki, hogy a „forró piacokon”, vagyis ahol nagy a mozgolódás mostanában, alig van különbség az újszerű és az új építésű lakások árai között. E városok közé tartozik többek között Győr, Kecskemét vagy Tatabánya. – Az, hogy vidéken nem Győrött a legdrágábbak az új lakások, annak is köszönhető, hogy már évek óta ott épül a lakosságszám arányában a legtöbb új otthon. Ez jól megmutatja, hogy a kínálat mennyisége az árakra is hatással van. A lakásépítési boom hatásait látjuk ebből, tehát a növekvő újlakás-kínálat komolyan képes megfogni az ingatlanok áremelkedését – magyarázta Balogh László.

Szerinte a közeljövő nagy kérdése az lesz, hogy az elmúlt években a tervezőasztalról vásárolt lakások tulajdonosai között sok olyan lesz-e, akik rea­lizálni akarják a nyereséget. – Az elmúlt két-három évben évente két számjegyű mértékben emelkedett az új lakások ára. Aki korábban, épülőfélben lévő lakást vett, az most akár tízmillió forintos nagyságrenddel drágábban el tudja azt adni – mutatott rá a szakértő.

Az OTP Ingatlanpont elemzése szintén azt mutatja, hogy a lakáskeresők néhol már azzal szembesülnek: a használt lakások árai megközelítették az új építésűekét. Sőt van, ahol az árak lényegében összeértek: a főváros XI. kerületének belső részein, Újbuda-központban például jelenleg egyaránt kilencszázezer-egymillió forintos négyzetméteráron kelnek el a kis méretű új és a teljeskörűen, frissen felújított használt téglaépítésű ingatlanok.

– Azokon a népszerű környékeken, ahol a beépíthető területek hiányában kevés az új építés, ott a használt lakások ára is elérheti az újakét. A 2010-es évek első felének megtorpanó ingatlanberuházásai miatt ma kevés öt-hat éves lakás van a piacon, amelyek árukban reális átmenetet képezhetnének a teljesen új és a több évtizedes vagy még régebbi ingatlanok között – fejtette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette, az árakban tapasztalható jelenség oka egyrészt a piac működésére vezethető vissza, hiszen ahol nagy a kereslet a lakóingatlanok iránt, ott az ár is felfelé kúszik, függetlenül attól, hogy új vagy régebbi az adott épület.

Ugyanakkor az új építésű ingatlanokat legtöbbször már az építkezés befejezése előtt meghirdetik a piacon. Az ingatlanközvetítő hálózat szerint egy azonnal költözhető használt lakás négyzetméterára áll szemben ebben az esetben egy olyan ingatlanéval, amely akár csak másfél-két év múltán készül el. Így érthető, hogy az alapvetően magasabb áron kínált új építésű ingatlan akár ötvenszázalékos készültségi fokon kerül annyiba, mint egy használt lakás.

Befektetők haszna

Az épülőfélben lévő lakások és a befektetők kérdése egy minapi panelbeszélgetésen is szóba került. Az egyik legnagyobb budapesti lakásfejlesztő, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia egyik vezetője, Darida Pál arról beszélt, hogy a befektetők akkor fognak kiszállni – és nem előbb –, amikor elkészült a lakás. Mint mondta, aki korábban 20-25 százalék előre befizetésével vásárolt ingatlant, az néhány év átfutás után jó haszonnal tudja eladni a már elkészült új lakást – ez ugyanis hiánycikknek számít Budapesten.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.