Biztonságosabb élelmiszert gyárthatnak a robotok

Az élőmunkaigény csökkentését, biztonságosabb élelmiszer-előállítást és a versenyképesség növelését hozhatja el az élelmiszeriparban a digitalizáció.

Nagy Kristóf
2019. 04. 09. 11:30
Robots place pralines into boxes at the plant of Swiss chocolate maker Lindt & Spruengli in Kilchberg
Mivel a termékek romlandók, precízebb technológiával kell előállni Fotó: Arnd Wiegmann Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élőmunkaigény csökkentését, biztonságosabb élelmiszer-előállítást és a versenyképesség növelését hozhatja el az élelmiszeriparban a digitalizáció. Az ágazatra szabott, Ipar 4.0 stratégia alkalmazhatóságáról szóló munka- és vitaanyag már elkészült. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) értékelése szerint a robotizáció, a modernizáció a többi ágazathoz képest nagyobb kihívást jelent.

Ennek oka, hogy a termékek egy jelentős része romlandó, így az élelmiszer-biztonsági szempontok precízebb technológiákat igényelnek. A várakozások szerint a más iparágakban alkalmazott digitális megoldások 80 százaléka adaptálható, 20 százalék igényel további kutatás-fejlesztést. A fejlesztéseket – az ÉFOSZ anyaga szerint – azokon a területeken érdemes elkezdeni, ahol gyors hatékonyságnövelés érhető el: idetartozik többek közt a tejipar, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, a húsipar és a sütőipar. A gyártási folyamatok automatizálásával olyan, kiemelkedően fontos területeken is jelentős eredmények érhetők el a robotizációval, mint sterilezés, pasztőrözés, előfőzés, sütés, szárítás, lehűtés, fagyasztás, állatok levágása, húsbontás, csomagolás vagy az idegenanyag-szennyeződések kivédése.

Mivel a termékek romlandók, precízebb technológiával kell előállni
Fotó: Reuters

Az élelmiszeripari digitalizációhoz több előzetes intézkedésre is szükség van, ezek közé tartozik a már meglévő technológiák megismertetése, a képzések megújítása. Ahhoz, hogy a kis- és középvállalkozások motiválttá váljanak a beruházások elindításában, ki kell alakítani úgynevezett kísérleti üzemeket, marketspace-eket. Ez egy nyilvános közösségi alkotó tér, amely a korszerű eszközök és eljárások kipróbálására szolgál. Ennek a hiánya Európa-szerte akadályt jelent. Ugyanakkor ezeknek a kísérleti üzemeknek a kialakítása elengedhetetlen, mivel a digitális technológiák ipari kipróbálásához először meg kell győzni a vállalkozásokat, hogy bízzanak meg ezekben. Az élelmiszeriparban a változás bevezetése mindig nehéz, mert soha nincs holtidő, amely lehetővé teszi a nyugodt tervezést és bevezetést.

A modern technológiák következtében a várakozások szerint tíz százalékkal nőne az üzemek kibocsátókapacitása, és az energiafelhasználás költséghatékonysága mellett az élőmunka teljesítménye is nagyobb lenne. Az automatizált folyamatok a biztonságos előállítást segítik elő, a szennyeződések kiszűrése mellett idetartozik a csomagolás és a tárolás is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.