Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Új lendületet hozott a tavasz a lakossági beruházásokban

A tavaszias idő beköszöntével friss lendületet vett a kiskereskedelem: márciusban több mint százmil­liárd forinttal költöttek többet a családok, mint az év első két hónapjában — tudta meg lapunk. A fogyasztási szokások a szezonális hatások miatt is változnak, miközben az első negyedévben megérkeztek az idei emelt bérek a bankszámlákra, ami márciusban már meglátszott az iparcikkek értékesítésében, többek között az otthonteremtéshez kapcsolódó kiadásoknál is.

2019. 04. 02. 9:36
Tologatás. Sokan megvárják a gyermekeseket támogató akcióterv életbelépését Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományosan visszafogottabb, habár az előző évek hasonló időszakához képest több tíz milliárd forinttal erősebb januári, februári kiskereskedelmi eladások után idén márciusban százmilliárd forintnál is nagyobb megugrást mértek az üzletek forgalmában az évkezdethez viszonyítva.

Az értékesítési forgalom összességében meghaladta a 880 milliárd forintot – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György rámutatott: a tavaszias idő beköszöntével átalakul a családok életmódja, láthatóan változnak a fogyasztási szokások, ami a boltok látogatottságán is érezteti hatását. Míg az év végi ünnepeket követően visszafogottabban alakult az élelmiszer-áruházak forgalma, márciusban megindult felfelé a piac.

– Tavasszal többen mozdulnak ki, kirándulnak, utaznak, gyakrabban döntenek kültéri szabadidős programok, a sportolás mellett, ami meglátszik a kapcsolódó területek forgalmán, de az élelmiszerek értékesítésében is. Aktuálissá váltak a különféle kerti munkálatok, a nyaralók, hétvégi házak felújításai, a ház körüli barkácsolás, ami az egyébként is hónapok óta bővülő, márciusban látványosan növekvő iparcikkforgalomban jelentkezik – mondta Vámos György.

Tologatás. Sokan megvárják a gyermekeseket támogató akcióterv életbelépését
Fotó: Teknős Miklós

A tavaszi szezon az aktuális otthonteremtési támogatások következtében amúgy is élénk lakásfelújítási-házépítési területen ad újabb lökést a kereskedésnek: a bútorboltok, a barkácsüzletek, a tüzéptelepek, az építőanyag-kereskedők, a szaniterüzletek, a lakástextil- és dekorációs piac és más érintett termékkörök eladásában látványos hatást jelent. – Még tart a korábban meghirdetett támogatási rendszer okozta építkezési hullám, de várható, hogy a második félévtől ez a terület még inkább felfut.

Júliustól életbe lép a családvédelmi akcióterv, ennek köszönhetően még többen juthatnak hozzá új otthonhoz, vállalhatnak újabb családi beruházást – fogalmazott a szakértő. Emiatt többen kivárnak, tervezgetnek, átcsoportosítják a várható kiadásaikat, amelyek majd nyártól csapódnak le a kiskereskedelemben. Ahogy más téren is: a főtitkár szerint az is befolyásolja a szezonálisan változó vásárlási szokásokat, hogy márciust követően már jellemzően nem érkeznek a téli fogyasztás után járó rezsiszámlák, így az első negyedévben szinte mindenütt megemelt éves bérek révén már tekintélyesebb összeg elköltéséről dönthetnek a háztartások.

A parlament által tegnap megszavazott családvédelmi akciótervről úgy vélekedett: a kibővített támogatások pozitív hatása az üzletek értékesítésében idén várhatóan az utolsó negyedévben érhető majd tetten először, az intézkedések ugyanakkor középtávon, azaz jövőre, illetve még egy-két évig gondoskodhatnak a kapcsolódó kiskereskedelmi területek élénk forgalmáról.

Mint mondta, a program várhatóan a lakásbérleti piacot is megmozgatja, miközben arra lehet számítani, hogy a fogyasztók az egyes szolgáltatások igénybevételét is visszafogják, hogy több pénzük maradjon nagyobb banki törlesztőrészletre vagy olyan beruházásokra az ingatlanon, amelyre az állami támogatások nélkül korábban nem lett volna lehetőségük.

Érkeznek a juttatások

Idén több mint 115 ezer hazai háztartás energiahatékonysági korszerűsítését segíti az Otthon melege program legsikeresebb pályázati kiírása. A bírálati folyamatok lezárultak, a véglegesített pályázatok 97 százaléka részesült támogatásban és csaknem ötvenezer pályázó már meg is kezdte támogatói okirata beváltását – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az eddigi legeredményesebb kiírás mintegy ötmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá az új, energiahatékony háztartási nagygépek (hűtő- vagy fagyasztókészülékek, mosógépek, mosó-szárító gépek) vásárlásához, kérelmenként átlagosan 43 ezer forint hozzájárulással, ami azt mutatja, hogy a háztartások túlnyomó többsége az elérhető legmagasabb, A+++ energiahatékonysági kategóriájú berendezés beszerzése mellett döntött. Az új gép megvásárlására a támogatói okirat elektronikus átvételét követően 150 nap áll rendelkezésre. A programban regisztrált kereskedők listája és a megvásárolható készülékeket tartalmazó gépkatalógusok továbbra is elérhetők a Hgcs2017.nfsi.hu pályázati portálon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.