Coworking, csopaki fröccsel

A jó ötletekhez néha nem kell más, mint egy kis környezetváltozás: a Coworking Camp Csopak a világmegváltó terveket dédelgető induló vállalkozásoknak, a home of­fice-t kellemes körülmények között eltöltőknek és a szabadúszóknak kínál wifit, széket, asztalt, ágyat – és csopaki bort.

2019. 05. 17. 11:30
null
A díjnyertes Kaptár közösségi tere. A rugalmas munkahelyeké a jövő Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi irodákat olyanoknak találták ki, akik a hátizsákjukban hordják a munkahelyüket vagy a vállalkozásukat. Időnként betérnek pár órára, fél napra egy viszonylag csendes helyre, ahol ülőhelyet, kávét és esetleg nyomtatót vagy más számítógépes segédeszközt vehetnek igénybe, és jó eséllyel találkozhatnak hasonló érdeklődésűekkel.

Éppen ezért ezek a helyek a városközpontokban vannak, néha egy-egy kávézó, koktélbár közvetlen szomszédságában, de mindenképp jól megközelíthető területen. Vannak különleges helyszínek is, volt gyárépületek, kolostorok, de olyan különleges egy sincs, mint ami most nyílik a Balaton partján, Csopakon.

Merthogy Budavári Dóra, a Coworking Camp Csopak ötletgazdája azt találta ki, milyen jó lenne pár napra kiszakadni a mindennapi mókuskerékből, és a home office-t vagy épp az irodát egy balatoni kertre cserélni.

Mint kérdésünkre elmondta, a Balaton északi partján, a csopaki Manorban árnyas teraszok, madárfütty és bakelitlemezek, inspiráló társaság, kényelmes szobák, korlátlan wifi és kávé, na meg esti lazítások és reggeli jógák várják a kisebb cégeket, digitális nomádokat.

Esténként közös grillezéssel, bor- és gasztrotúrákkal is készülnek a szervezők. A napközbeni tevékenységhez irodai szolgáltatást kínálnak: jó minőségű wifit, nyomtatót, Skype- és fókuszszobát.

A munkaasztalokat a hatalmas szalonban, az árnyas teraszon és a kertben helyezték el, van babzsák, társasjátékok, bakelitlemez-játszó és házi könyvtár.

Bár Campnek hívják, a szállást és ellátást egy sokcsillagos vendégház biztosítja, legénységi háló helyett egy-két ágyas szobákkal. A hely vonzerejét jelentősen növeli a nagy hagyományú borvidék, olyan pincékkel a közelben, mint a Jásdi.

A közösségi irodák piaca az elmúlt néhány évben óriási fejlődésen ment keresztül. A coworking megoldások szolgáltatásai iránt rendkívül megnőtt a kereslet, hiszen ezek az irodák nemcsak asztalt, kávét és a munkába járás érzését kínálják a rugalmas keretek között dolgozóknak, szabadúszó vállalkozóknak, de inspiráló környezetet, hatékony kapcsolatépítési alternatívát és a közösséghez tartozás élményét is.

A díjnyertes Kaptár közösségi tere. A rugalmas munkahelyeké a jövő
Fotó: Kurucz Árpád

Budapesten is egyre több közösségi iroda nyílik. A Kaptár tavaly értékes nemzetközi elismerést kapott, a Millenárison pedig a régió legnagyobb közösségi irodájában 180 munkaállomás, 24 iroda és tárgyaló, két szeminárium- és egy előadóterem található az egykori Ganz-gyár területén.

A kontinens fővárosaiban, nagyvárosaiban azon igyekeznek, hogy különleges szolgáltatásokkal hívják fel a leendő felhasználók figyelmét magukra.

A legnagyobb bécsi közösségi iroda, a Das PackHaus nemcsak kávét, de felszolgálót is biztosít a munkaállomás mellé, ha all inclusive csomagot választ a megrendelő.

A koppenhágai nyúlbarlang (The Rabbit Hole) arról biztosítja az egyéni vállalkozókat, hogy befogadó és családbarát közösségre lelnek.

A svédországi Impact Hub Stockholm azzal csábít, hogy egy nemzetközi start­up-hálózat része lehet az, aki náluk bérel asztalt.

A lisszaboni Avila Spaces arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdaság manapság annyira gyorsan változik, hogy jobban járnak a cégek, ha nem irodaházakat bérelnek, hanem instant irodai munkahelyeket.

Ez a jelenség már Budapesten is megjelent: vannak fejlesztők, amelyek egyes projektjeikben az átlagnál máris sokkal nagyobb teret adnak a különféle alternatív iroda kialakításoknak.

A Horizon Development a budapesti Szervita téren épülő komplexumában nyolc és fél ezer négyzetméterről állapodott meg a Spaces nevű céggel, amelyik különféle alternatív irodai területeket ad bérbe kisebb-nagyobb cégeknek.

A New Work Offices szerint a teljes irodaállományhoz viszonyítva még elenyésző a coworking terület, de gyorsan gyarapszik. Már a nagyvállalatok is rájöttek, hogy sokkal rugalmasabban kell kezelniük területi igényeiket.

Az NWO jelenleg négy fővárosban összesen 16 coworking központot üzemeltet 45 ezer négyzetméteren. Budapesten nyolc helyszínen vannak jelen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.