időjárás 22°C Klotild 2023. június 3.
logo

Elkészültek az első magyar tram-train prototípusok

Jámbor Gyula
2019.05.15. 07:34
Elkészültek az első magyar tram-train prototípusok

Elkészült a Hódmezővásárhely—Szeged tram-train vonalra szánt jármű prototípusa a Stadler valenciai gyárában. A pályaépítés jól halad Hódmezővásárhelyen, a kivitelezők az év végére elkészülnek a vágányfektetéssel.

Elkészült az első három jármű kocsiszekrénye a Stadler valenciai gyárában, és a megrendelő MÁV-Start elfogadta a prototípusokat – értesült lapunk.

Az első két tram-train jármű leszállítására és a hatósági próbák megkezdésére várhatóan jövő év második felében kerülhet sor. A magyar vasúttársaság nyolc hibrid tram-train jármű megrendelésére 2017 novemberében kötött szerződést a közlekedési tárcával.

Jövőre indulnak a hatósági próbák az új járműveken
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A 17,62 milliárd forint értékű támogatási szerződés a járművek beszerzésére, valamint a szegedi tram-train karbantartó bázis létesítéséhez szükséges berendezések beszerzésére biztosít forrást.

A Stadler Rail Valencia S.A.U. gyártmányú tram-train járművek a korszerű utastájékoztató rendszerrel, tágas utastérrel, wifikapcsolattal, 230 voltos és USB-csatlakozókkal rendelkeznek majd.

A járművek négy kerekesszékes utas, illetve nyolc kerékpár vagy négy babakocsi szállítására lesznek alkalmasak. A kocsikon oldalaként 4-4 kétszárnyú feljáróajtót alakítanak ki. Eközben zajlik a vasúti pálya kialakítása Hódmezővásárhelyen.

A beruházást végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azt közölte, hogy az év végére a városi szakaszon 85 százalékos készültséget érnek el. Azután csak felsővezeték-építési, biztosítóberendezési munkák, illetve a lámpák összehangolása, a járművek tesztelése zajlik majd.

Átadják a kiskörei Tisza-hidat

Ma megindul a vasúti és a közúti forgalom a kiskörei Tisza-hídon. Ezután a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonal teljes hosszán járnak a vonatok, valamint az érintett autóbuszjáratok is újra a Tisza-hídon keresztül, a lezárás előtt érvényben lévő menetrend szerint közlekednek. A korszerűsítés keretében eddig elvégezték egyebek mellett a szerkezeti elemek cseréjét, a vasbeton közúti pályalemez és a vasúti pálya felújítását, a sín- és közúti dilatációs szerkezetek beépítését és javítását, a korrózióvédelmi bevonat helyreállítását, valamint a hídhoz csatlakozó közút útburkolatának, útpadkájának és vezetőkorlátjának felújítását. A munka folytatódik, az ártéri hidak egyes részei és a híd környezete munkaterület marad, ezért továbbra is érvényes a sebességkorlátozás.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.