Nő a nyomás a jegybankon

Kedden tartja rendes havi kamathatározó ülését a monetáris tanács, amely a gazdasági adatoktól teszi függővé lépéseit. Azok akár indokolttá is tehetnék a feltételek ismételt szigorítását, tekintettel a forintárfolyam gyengélkedésére és az inflációra. A fordulópontot a legtöbben júniusban várják, ám a befektetők már kedden is fontos iránymutatást kaphatnak.

Rácz Gergő
2019. 05. 27. 9:27
null
A növekvő infláció és a gyenge forint miatt is szigorítást vár a piac az MNB irányító testületétől Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét legfontosabb makrogazdasági eseményének a jegybank rendes havi kamatdöntése ígérkezik, amellyel kapcsolatban egyelőre az izgatja a legjobban a piaci szereplőket, hogy a monetáris tanács mit mond, és nem az, hogy mit tesz. Bár a piac véleménye az, hogy májusban semmi nem változik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eszközalkalmazásában, ám a jegybanki döntéshozók szeme előtt már várhatóan a júniu­si, sokkal fontosabb kamatdöntés lebeg. A monetáris testület általában az MNB negyedévente megjelenő inflációs jelentéséhez igazítja fontosabb politikai döntéseit, a következő kiadványépp a jövő hónapban esedékes.

Az elemzők több szempontból is elképzelhetőnek tartják, hogy az MNB ismét változtatásra készül. Felmerültek olyan aggodalmak, hogy ha a monetáris politika nem változik, akkor az inflációs nyomás tartós lehet. A legutóbbi adatközlés szerint a fő mutató immár megközelítette a jegybanki középtávú, háromszázalékos célhoz szabott plusz-mínusz egy százalékos tűréssáv felső határát, és ami a jegybanki döntéshozatal szempontjából jelenleg még fontosabb, az ideiglenes hatásoktól megtisztított mutatók is emelkedhetnek.

– Mi is úgy látjuk, hogy az MNB által figyelt adószűrt maginfláció hónapokon belül megközelítheti, sőt el is érheti a négyszázalékos felső határt, majd 2020 végéig tartósan a 3,5-4 százalék közötti sávban maradhat – áll Blahó Levente és Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzőinek helyzetértékelésében.

A növekvő infláció és a gyenge forint miatt is szigorítást vár a piac az MNB irányító testületétől
Fotó: Havran Zoltán

A CIB Bank elemzői úgy vélik, az új adatok önmagukban nem adnának okot sem azonnali lépésre, sem a kommunikáció módosítására, viszont a forint árfolyamában és a piaci kamatokban jelentős változások következtek be, amelyek alapján elképzelhető a váltás.

„Elméletileg a jegybanknak nincs konkrét árfolyamcélja, de nyilvánvaló, hogy inflá­ciós és egyéb szempontokat is figyelembe véve van egy olyan sáv, amely elfogadható és kényelmes az MNB-nek” – áll az értékelésben. Ez utalás arra, hogy a múlt héten 327 felett is jegyezték a forintot az euróval szemben.

A jegybankok esetében kiemelt fontosságú, hogy mit kommunikálnak. Márciusban az MNB épp azzal okozott meglepetést, hogy az előkészített szigorítási lépéseket a korábbi utalások ellenére nem tartós folyamatként, hanem egyszeri döntésként jelentette be. Ez azonnal megmutatkozott a forint árfolyamánis. Blahó és Pálffy szerint azért különösen fontos a holnapi kamatdöntés, mert ha a MNB júniusra reális lehetőségét a látja a a további szigorításnak, annak már most célszerű lenne megágyazni a kommunikációval.

Fontos adatok jönnek a héten

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a héten kiadja az első negyedéves beruházási adatokat, mivel ebben az időszakban kiugró volt a gazdasági növekedés; minden valószínűség szerint ez a mutató is látványos lesz. Emellett a KSH az első három havi GDP részleteit is nyilvánosságra hozza. A korábbi évek gyakorlatai alapján elképzelhető az 5,3 százalékos bővülési ráta is a részletes adatfeldolgozás eredményeként. Emellett fontos információkhoz juthat a piac arról, hogy milyen iparági tényezők alapozzák meg a gyors növekedést, akkor is, amikor legfontosabb német külkereskedelmi partnerünk és annak autóipara épp gyengélkedik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.