Rekordnövekedés várható

Minden eddiginél jobb eredménnyel kecsegtet az első negyedévi össz­termékről szóló, jövő héten megjelenő adat, miután az ipari termelés márciusban is erőteljesen nőtt, hiába gyengélkednek a megszokott külpiacaink. Mindezzel akár az 5,5 százalékos növekedés is elérhető az idei első három hónapban.

Rácz Gergő
2019. 05. 09. 9:27
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább javultak az első negyedévi növekedési kilátások, miután a tegnap közzétett adatok szerint az ipari termelés ismét meghaladta az előrejelzéseket. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint márciusban az ipari termelés nyolc százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, az előző hónap­hoz viszonyítva pedig egy százalékkal nőtt. A termelés az év első három hónapjában 6,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A márciu­si bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. Míg a legnagyobb súlyú járműgyártásban gyorsult, addig a számítógép, az elektronikai és az optikai termékek gyártásában kissé lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer, az ital és a dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

– Márciusban még nagyobb fokozatba kapcsolt a már eddig is meglepetést meglepetésre halmozó magyar ipar – kommentálta az adatközlést Virovácz Péter, az ING elemzője. Kiemelte, ilyen tempóra legutóbb 2017 októberében volt példa. Ráadásul ez már zsinórban a negyedik hónap, amikor pozitív volt a hónapról hónapra mért növekedési ütem, ilyen pedig évek óta nem fordult elő.

A kimagasló ipari eredmény nyomán minden esély megvan arra, hogy a KSH által jövő szerdán kiadandó első negyedéves növekedési adat is túlszárnyalja a várakozásokat. Blahó Levente és Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzői szerint elképzelhető, hogy az idei első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) akár a valaha volt legmagasabb is lehet. A Raiffeisen és az Erste öt százalék körüli növekedési ütemmel számol, de Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint akár az 5,5 százalékot is elérheti éves összevetésben a GDP-növekedés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy látja, hogy az első háromhavi adatok alapján az iparban megjelent új kapacitások kompenzálják a lanyhább külső keresletet, amely elsősorban az európai gazdaság lassulásából adódott. – Ráadásul a következő időszakban újabb támogatást kaphat az ipar, miután több külföldi cég akkumulátorgyárat épített, ezek pedig várhatóan 2019 és 2021 között kezdik meg a termelést – mondta Németh Dávid.

Fotó: Havran Zoltán

A márciusi ipari adat azért is adhat okot bizakodásra, mivel Németországban, a legfontosabb kereskedelmi partnerünknél kifejezetten lelassult a gazdaság, ezen belül a nálunk is fontos autó­ipar. Ezt viszont a Magyarországon termelő cégek ellensúlyozni tudták. Az iparra nézve továbbra is adódnak kockázatok, elsősorban a külpiacokon. Az Egyesült Államok a közeljövőben a kereskedelmi háború további éleződésére számít, így idővel tovább romolhat a német autóipar helyzete.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.