Szegedről jöhet a megoldás a sugárzásra

2019. 05. 15. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nukleáris hulladékok kezelésében is hasznosulhatnak a szegedi lézerközpont (ELI-ALPS Kutatóintézet) kapacitásai, miután nemzetközi összefogással, Nobel-díjas elgondoláson alapuló eljáráson dolgoznának a létesítményben.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnapi bejelentése szerint már idén elkezdődhet az a munka, amelynek révén több százezer év helyett néhány száz évre csökkenthető a nagy aktivitású nukleáris hulladék sugárzásának visszaállása a normális szintre.

A folyamat ezredrészére csökkentését célzó projektet a magyar kormány nemzeti kutatási programként 3,6 milliárd forinttal támogatja.

A tárcavezető méltatta Gerard Mourou, a párizsi Ecole Politechnique professzora munkáját, aki kollégáival 2018-ban részesült Nobel-díjban a módszer elméleti kidolgozásáért, és aki tevékenyen részt vett a szegedi kutatóközpont létrejöttének támogatásában.

A professzor elmondta, hogy magyar tudósokkal együtt tervezték meg azt a rendszert Szegeden, amelynek segítségével rendkívül rövid, attoszekundumos (tíz a mínusz tizennyolcadikon másodperc) hosszúságú lézerimpulzusokat képesek generálni, ami kulcsfontosságú a nukleáris hulladék ártalmatlanításához.

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora emlékeztetett arra, hogy Gerard Mourou felvetése alapján épült meg Bukarestben és Prágában is a szegedihez hasonló kutatóközpont.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.