Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Tőzsdén az MKB részvényei

A kötvényjegyzés június 6-án zárt körben történik, azonban a kötvények jóváírásától számított 90 napon belül az Alteo vállalja, hogy kezdeményezi a kötvények bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére.

Magyar Nemzet
2019. 05. 31. 14:15
A bankpapír bevezetésével egyidejűleg nem lesz nyilvános tranzakció Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvette tegnap terméklistájára az MKB Bank Nyrt. törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), a bank azzal számol, hogy június 14-én megindulhat a kereskedés a részvényeivel – közölte az MKB a tőzsde honlapján.

A tőzsdei bevezetéssel egyidejűleg nyilvános tranzakció nem lesz. A bank a standard kategóriába kérte részvényei­nek bevezetését, de a tőzsdei határozat szerint egyelőre besorolás alatt van az értékpapír. Az MKB 100 millió darab, egyenként ezer forint névértékű, 100 milliárd forint össznévértékű részvénysorozata kerül a tőzsdére. A bevezetett részvények a teljes alaptőkét képviselik. A korábbi elsőbbségi részvényeket a társasági formaváltással egyidejűleg törzsrészvényekké alakították.

A bankpapír bevezetésével egyidejűleg nem lesz nyilvános tranzakció
Fotó: Bach Máté

A kibocsátási tájékoztató szerint a bank nem rendelkezik elfogadott osztalékpolitikával, az alapszabálya szerint az osztalékfizetésről a közgyűlés dönthet. Emlékeztetnek, hogy az idén áprilisban tartott éves közgyűlés részvényenként 48 forint, összesen 4,8 milliárd forint osztalékot hagyott jóvá a 2018-as üzleti év után.

Az MKB Bank-csoport 25,13 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta a 2018-as évet, ami az előző évhez képest 31 százalékos növekedés. A mérlegfőösszege 1857,6 milliárd forint volt a múlt év végén, egy év alatt 9,2 százalékkal csökkent.

Közben zárt körű kötvénykibocsátást tervez az Alteo Nyrt. 1,5 milliárd forint értékben – számolt be a távirati iroda. Ebből – a korábban közzétett terveknek megfelelően – 925 millió forintot részben lejáró kötvényprogramjának refinanszírozására fordít, a fennmaradó összegből pedig további növekedési terveinek támogatására és általános vállalatfinanszírozási céljaira kívánja felhasználni az energetikai vállalatcsoport.

A kötvényjegyzés június 6-án zárt körben történik, azonban a kötvények jóváírásától számított 90 napon belül az Alteo vállalja, hogy kezdeményezi a kötvények bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére. A 3 éves futamidejű, zéró kupon kötvények össznévértéke 1,687 milliárd forint, és a névérték 88,9158 százalékán lehet majd jegyezni, ami 3,99 százalékos éves hozamnak felel meg és 1,5 milliárd forint befolyó tőkét jelent a vállalatnak. A kötvénykibocsátást szervezőként és forgalmazóként az OTP Bank támogatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.