Újabb módszer: eltorzított hangon próbálkoznak az unokázós csalók

Kétségbeesett nyugdíjas olvasónk fordult hozzánk a múlt hét végén, hogy elmesélje, hátborzongató telefonhívásban volt része szombat este. Az otthoni vonalas telefonjukon egy férfi arról értesítette: a lánya balesetet okozott az autópályán, ezért sürgősen szükség van kétmillió forintra, hogy megmentsék, egy eltorzított női hang pedig a lányaként esedezett segítségért. Olvasónk az utolsó pillanatban megúszta az aljas átverést, ám annak ellenére, hogy a hatóságok egyre több bűnözőt kapnak el, úgy tűnik, újabb módszerrel próbálkoznak az unokázós csalók.

2019. 05. 06. 11:30
null
A bűnbandák kihasználják az idősek hiszékenységét Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugdíjaskorú házaspárt értek utol a múlt hét végén a köznyelvben unokázós csalóként ismertté vált bűnözők a főváros XXI. kerületében. Olvasóink a hátborzongató eset utáni rémületükben, frissen osztották meg élményeiket lapunkkal. Kortársaikat arra figyelmeztetik: a szeretteik balesetének hírével bejelentkező idegenekkel szemben a kiszolgáltatott idősek – még a sokkhatást jelentő, szörnyű esemény hallatán is – maradjanak higgadtak és bizalmatlanok, próbálják logikusan végiggondolni a telefonon érkező zavaros információkat, hogy elkerüljék a napjainkban nagyon divatossá vált átverést.

– Szombat kora este csörgött az otthoni vezetékes telefonunk. Mikor beleszóltam, a lányom eltorzult hangját hallottam, aki segítségért kiáltozott, mondván, bajban van, azonnal lépnünk kell – kezdte történetét közgazdász olvasónk, megjegyezve: a lányaként beszélő nő hangja furcsa volt, de a hirtelen jött pszichés nyomás miatt hitelesnek tűnt. Mint mondta, azonnal pánikba esett, mivel horrorfilmeket idézett a váratlan hívás, amely minden szülő rémálmát váltotta be, mert arról szólt, hogy bajban van a gyermeke.

– Aztán rögtön átvette a telefont egy férfi, aki már érthetőbb hangon elmondta, hogy a lányom beleszaladt egy Mercedes terepjáróba az M3-as autópálya budapesti bevezető szakaszánál, ezzel akkora kárt okozott, hogy azonnal fizetni kell kétmillió forintot, máskülönben a helyszínre érkező rendőrök rabosítani fogják a vétkes sofőrt, azaz a lányunkat, aki miatt többen megsérültek. Azt is mondta, hogy azért beszél olyan furcsán a gyermekünk, mert darabokra tört az orra, felszakadt a szája, megsérült az állkapcsa a balesetben, sőt a vele utazó unokámat már elszállította a mentő – idézte fel olvasónk, aki néhány órával a történtek után is könnyezve mesélt az átélt borzalmakról.

– Ekkor már zokogtam – folytatta a beszámolót –, a lányom eltorzult hangja pedig folyamatosan szólt a háttérben, hogy le ne tegyem a telefont, segítsek, nagy bajban van – idézte fel. Megjegyezte: egyértelműen az a csalók módszere, hogy időt sem hagynak a hallottak átgondolására, hanem gyors cselekvésre késztetik a kétségbeesett, átverés áldozatául eső (nagy)szülőt. Ennek egyik módja, hogy a bűnözők folyamatosan adagolják az ijesztő információkat a baleset körülményeiről, ám közben megoldást is kínálnak.

A bűnbandák kihasználják az idősek hiszékenységét
Fotó: Mirkó István

Olvasónk elmondása szerint a telefonáló férfi azt is közölte, hogy már úton van feléjük a lánya „Kis Gábor nevű ismerőse”, akinek sürgősen adják oda készpénzben a kétmillió forintot, hogy még a rendőrök kiérkezése előtt megelőzhessék a nagyobb bajt. Olvasónk szintén nyugdíjas férjével együtt sietősen összeszedte az otthon elérhető összes készpénzt, ami nem érte el a kívánt összeget. A pénzt becsomagolták, ez idő alatt a telefonáló végig vonalban volt, darálta a pszichésen megterhelő híreket. – Az egész nem volt olyan hosszú, a pánikhelyzetben pedig gépiesen cselekedtünk annak érdekében, hogy a távolból megmentsük a szerettünket – fogalmazott a pórul járt nagymama.

A zűrös helyzetben aztán – miközben a hozzájuk úton lévő állítólagos segítőt várták – eszébe jutott, hogy a telefonvonal másik végén lévő lányától megkérdezi, melyik évben született. Mint utóbb a rendőrség illetékesétől megtudta, ezt még enyhébb agyrázkódás esetén is meg kell tudja válaszolni az áldozat. Olvasónk azt is mondta a „lányának”, hogy mondja meg, hogy hívják a gyermekét. Ekkor a telefonáló férfi – aki egyébként a károsult Mercedes sofőrjeként mutatkozott be – idegesen azt kérdezte: minek kell bonyolítani ilyen kérdésekkel a helyzetet, válaszokat azonban senki nem tudott adni.

– Ekkor vált gyanússá az egész, a férjem pedig már tárcsázta is a lányunk telefonszámát. Kiderült, a gyermekünknek és az unokánknak az égvilágon semmi baja nincs, otthon voltak egész nap, az autópálya közelében sem jártak. Végtelen felszabadulást és hálát éreztünk ebben a pillanatban, hallhattuk a hangját épen, egészségesen, de ezt köve­tően óriási haragra gerjedtem – mesélte tovább a történteket.

– Úgy éreztem, ennél aljasabb módszerrel nem lehet emberek életét lényegé­ben egy pillanat alatt romba dönteni. Kiabálni kezdtem a férfival a telefonba, hogy hazudik és fel fogom jelenteni, de ekkor már érezhette, hogy felsült, ezért sietősen elköszönt, az állítólag felénk tartó társa pedig sosem érkezett meg – mondta.

Mit tanácsolnak a rendőrök?

Miután túl voltak az ijedtségen, a házaspár úgy döntött, bejelentik az esetet a rendőrségnek, ahol megtudták: ezen a napon az adott környékről már több jelzés érkezett az unokázós csalók miatt. Egyébként is jellemzőbb a hétvégi telefonhívás, amikor nagy eséllyel többen elérhetők az otthoni vezetékes telefonjukon. A hatóság embere megerősítette, hogy olvasónk nagyon jól tette, miszerint konkrét kérdésekkel (születési dátum, név) ellenőrizte a történtek hitelességét, vagyis vélhetően az volt a szerencséje, hogy a megérzésére hallgatva bizalmatlanná vált a telefonálóval szemben. Mint mondták, elképzelhető, hogy az átverésre szakosodott emberek módszerének a pszichikai stresszokozás, a folyamatos lelki terrorizálás lényeges része, amit folyamatosan finomítanak. Az is jellemző, hogy a gyors lefolyású akció végéig vonalban marad a telefonáló, nem engedi bontani a vonalat, nehogy elbizonytalanodjon és valaki másnak is telefonálni tudjon a megtámadott ember. Egyúttal azt is mondták, hogy általános szabály: tilos nagyobb összegű készpénzt otthon tartani, mert a csalók megjegyezhetik, kinél mennyi pénz van, és ha nem is sikerült az akciójuk, a nyugdíjasok utóbb mégis áldozatul eshetnek a nyilvános telefonkönyvből megszerzett telefonszámuk és a lakcímük nyomán.

A rendőrségen elmondták: az unokázós bűnözők újabb és újabb módszerekkel, egyre alávalóbb eszközökkel igyekeznek pénzt kicsalni a kiszolgáltatott korú fogyasztókból. Egy idős bejelentő például rosszabbul járt, tőle a napokban négymillió forintot el is vittek, sőt másnap újra bejelentkeztek a csalók, hogy szükség van további pénzösszegre, a bácsi ekkor kereste fel a rendőröket. Az óvatosság mindenesetre ilyen helyzetben is erősen javasolt: a tanácsok szerint a vezetékes otthoni telefonszámukon hasonló hívást fogadó nyugdíjasok a helyzet rendkívülisége mellett is igyekezzenek megőrizni a hidegvérüket, és személyes jellegű, egyszerű kérdésekkel próbálják ellenőrizni a telefonáló, illetve az elmondottak és a szereplők hitelességét. Ne higgyék el elsőre, amit hallanak! – szól a fő tanács. Amennyiben idegen érkezik a házhoz a kért összegért, mielőtt az idősek személyes kapcsolatba kerülnek vele, biztonságuk érdekében feltétlenül vonják be a rendőrséget, azért is, hogy egy még folyamatban lévő átverés közben akár a helyszínen tetten érhessék a vétkeseket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.