Gazdára talált a magyar gyártású repülőgép

Megrendelték az első példányt a Magnus Aircraft Zrt. pécs-pogányi repülőtéren lévő gyárában készülő, magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépeiből.

Magyar Nemzet
2019. 08. 26. 11:30
null
Lépésrőllépésre hakad a magyar vállalkozás a piaci siker felé Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrendelték az első példányt a Magnus Aircraft Zrt. pécs-pogányi repülőtéren lévő gyárában készülő, magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépeiből. A reptér nyílt napján, szombaton ünnepélyes keretek között aláírt szerződés értelmében a cég Fusion 213 típusú oktató repülőgépét a pilótaképzéssel foglalkozó Multifly Kft. vásárolja meg – áll a távirati iroda tudósításában.

Az üzem jövőre már teljes kapacitással működhet
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Boros László, a pécs-pogányi reptéren ötmilliárd forintos beruházással gyártó- és összeszerelő üzemet létrehozó Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója elmondta: – A próbaüzem küszöbönálló megindulása után jövőre már teljes kapacitással tud működni kompozitgyáruk, ahol évi 80-90 – nagyobbrészt exportra szánt – repülőgépet gyártanak majd.

A létesítményekben jelenleg hetvenen dolgoznak, az év végén már 110-120 munkatársra lesz szükségük, míg 2020 második felében akár 150 embernek is munkát adhatnak – tette hozzá a vezérigazgató.

Ősszel felsőoktatási szakképzés formájában kétéves pilótaképzés indul az egyetem műszaki karán, a hallgatókat a reptéren képezik majd a Magnus által előállított gépekkel, a Multifly Kft. oktatóinak segítségével – ezt már Muity György, a Pécsi Tudományegyetem Kancellária Pályázatmenedzsment és Innovációs Igazgatóságának vezetője közölte a sajtóeseményen.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a fejlesztések kapcsán írt levelében kiemelte: a bázis hozzájárul a hazai járműgyártási képességek növeléséhez, kedvező hatásai a technológiai fejlődésen és a munkahelyteremtésen túl az oktatási együttműködésben is megmutatkoznak.

Az államtitkár hozzátette: a régió felzárkózásának egyik alapvető feltétele a közlekedési infrastruktúra további fejlődése, hiszen a jobb megközelíthetőséggel jobban hasznosulhatnak az egyedülálló idegenforgalmi adottságok, megerősödhet az ipari háttér. A magyar kormány az összesen 5,16 milliárd forintos beruházással felépülő létesítmény kialakításához kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A fejlesztések során egy több mint ötezer négyzetméteres kompozitelem-gyártó üzem létesült, emellett egy 1900 négyzetméteres összeszerelő üzem és egy háromszáz négyzetméteres irodahelyiség épült. A kisebb gyártórészben tavaly október végén indult el a termelés, a kompozitüzem termelése pedig hamarosan megkezdődik.

A nyilvános cégadatok szerint a félmilliárd forint saját tőkével rendelkező Magnus Aircraft Zrt. nettó árbevétele 2017-ben 175 millió, 2018-ban pedig 320 millió forint volt, adózott eredménye a két évvel ezelőtti 5 millió forintról tavaly 12 millió forintra emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.