Még mindig sokszor okoz gondot a közműszámla

Igencsak csipkedik magukat a hitelezők: a kintlévőségeikre váró cégek és magánszemélyek az esztendő első felében majdnem 260 ezer pénzbehajtási eljárást kezdeményeztek adósaik ellen. Az idei időszakos ügyszám meghaladta a tavalyit. Az esetek nagyobb részében most is befizetetlen rezsiszámlák miatt vette kezdetét a hivatalos procedúra.

Jakubász Tamás
2019. 08. 28. 13:36
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedett idén a pénzbehajtások száma – erről árulkodik a Magyar Országos Közjegyzői Kamara friss kimutatása. A statisztika szerint az első fél évben megközelítette a 260 ezret azoknak az eseteknek a száma, amikor a pénzükre váró cégek és magánszemélyek a közjegyzők segítségét kérték a hiányzó összegek behajtásához. A hitelezők ugyanis a hivatalos embereknél kérvényezhetik az úgynevezett fizetési meghagyás kiállítását – ez a dokumentum szükséges ahhoz, hogy megkezdődhessen a (nem jelzáloghitelekből fakadó) követelések hatósági beszedése.

Idén a tavalyinál nagyjából 15 ezerrel több tartozás ügye került a közjegyzők elé, a lehetséges okokról a kamara elnökét kérdeztük. Tóth Ádám elsőként azt említette meg, hogy nyáron módosultak a szabályok.

– Az eljárás ötezer forintos alapdíja augusztus elején nyolcezer forintra emelkedett, a változás számos hitelezőt, például faktorcégeket lépésre késztetett. Emiatt nyáron számottevően emelkedett az ügyszám – mondta az elnök. A kamarai vezető szavait alátámasztja, hogy júliusban kiemelke­dően sok, 54 ezer eljárást kezdeményeztek a hitelezők.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy kik és milyen tartozások ügyét terelték jogi útra.

– A korábbi évekhez hasonlóan az idén is az esetek megközelítőleg kétharmada rezsielmaradás és kiegyenlítetlen telefonszámlák miatt vette kezdetét – mondta az elnök. Hozzátette: számos eljárás indul befizetetlen parkolási büntetések miatt is, ahogy kisebb szállítási ügyletek is gyakorta kerülnek a közjegyzők elé. Megesik, hogy magánemberek közötti kölcsönöknél is elkél a hivatalos közbenjárás. Hitelkártya-tartozás miatt ugyanakkor elvétve kezdeményeznek a bankok pénzbehajtást – az elnök szerint akár annak a jele is lehet ez, hogy a pénzintézetek és az ügyfelek is felelősebb, tudatosabb döntést hoznak.

Fotó: Bach Máté

Az elnök végezetül kitért a részletfizetés kérdésére.

– A szabályok lehetővé teszik, hogy a közjegyzők akkor is engedélyezzék a tartozás részletekbeni megfizetését, ha a hitelező egyébként ettől elzárkózik. Amennyiben az adósban megvan a fizetési hajlandóság, akkor a közjegyzők elrendelik a részletfizetést – mondta Tóth Ádám. Szerinte ez a megoldás szolgálja leginkább az adós és a hitelező érdekét is. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy a közműcégek ügyeiben ilyen közjegyzői közbeavatkozásra nemigen kerül sor. Ennek pedig az az oka, hogy a közműcégek – a tapasztalat szerint – szinte mindig engedélyezik a tartozás részletekre osztott megfizetését, ha ennek megvannak a feltételei. Az elnök – általánosságban – úgy fogalmazott: az adósnak mindig érdemes részletfizetést kérvényeznie, legtöbbször ugyanis ezzel a könnyítéssel az érintettek kikeverednek az átmeneti anyagi nehéz­ségekből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.